Al een hele lange tijd wilde ik graag iets met polenta doen. En dan heb ik het niet over de mais muffins of de vissticks met een polenta jasje die ik al eerder maakte. Ik heb het echt over de polenta die wel eens gegeten word in plaats van aardappel puree (ookal smaakt het heel anders). Degene die je kookt in water dus. Je kunt hier allerlei smaakmakers aan toevoegen zoals wat kaas en kruiden bijvoorbeeld. Als aardappel puree fanaat was ik gewoon enorm benieuwd of ik dit net zo lekker of misschien wel lekkerder ging vinden dan de aardappel variant. En daarnaast wilde ik natuurlijk ook wel weten of het nou echt zo makkelijk zou zijn om te maken. Ik combineerde mijn polenta met een soort ragout van paddestoelen (ik had een combinatie van kastanje champignons en oesterzwammen) en wat rucola.
Dit heb je nodig voor ± 1 persoon:
- 100 gr polenta (ik kocht die van Holland & Barrett die heel snel klaar is)
- 200 ml bouillon
- 200 ml melk
- 1 flinke hand geraspte parmezaanse kaas
- 2 tl verse tijm blaadjes
- 350 gr gemengde paddestoelen (bijv champignons en oesterzwammen)
- 1 teen knoflook
- 1 kleine ui
- 75 ml witte wijn
- een handje rucola
- zout en peper
- een klontje boter
Zo maak je het:
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Halveer de champignons en snijd de paddestoelen in grove stukken.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan en voeg de ui toe.
Bak de ui in een paar minuten glazig en voeg de knoflook toe bij de laatste 30 seconden.
Voeg de gemengde paddestoelen toe en bak alles tot het eventueel vocht is opgenomen en de paddestoelen goudbruin zijn geworden.
Breng op smaak met peper en zout en de helft van de tijm blaadjes.
Schenk de wijn erbij en laat deze zachtjes inkoken.
Doe ondertussen de melk en bouillon in een pannetje en breng aan de kook.
Voeg al roerend de polenta toe en blijf roeren tot het dikker word.
De tijd hangt af van de soort polenta en kan per persoon verschillen.
Bij mij was dit heel snel waardoor ik een klein beetje extra water heb toegevoegd.
Zet het vuur uit en voeg de parmezaanse kaas, de rest van de tijm, peper, zout en een klontje boter toe.
Hoe langer je de polenta laat staan, hoe dikker hij word. Zet dus op tijd het vuur uit.
Roer de polenta nog een keer goed door en serveer direct samen met de paddestoelen en de rucola.
Eet smakelijk!