Al jaren ben ik gewend dat er met oud & nieuw een buffet tafel word gemaakt. Mijn vader maakt altijd de oliebollen terwijl de rest van de familie de andere hapjes maakt. Dit varieert vaak van kleine gehaktballetjes en smeersels voor op brood tot lekkere salades. Maar een quiche past hier natuurlijk ook perfect bij. Laatst maakte ik deze quiche met brie en spinazie. Ik vond dat het weer eens tijd werd om mijn grenzen een beetje te verleggen. Aangezien ik er nooit eerder voor gekozen had om brie te kopen. Niet dat ik het nooit gegeten had hoor. Maar het is niet echt een ingrediënt wat ik nou perse heel lekker vind. En dus kocht ik het nooit. Tot deze dag dus. En ik kan je zeggen dat ik best wel fan ben geworden van deze quiche. Mijn familie was het er gelijk over eens dat deze quiche op de buffet tafel moest komen dit jaar. Hij is namelijk niet te zwaar en zowel warm, lauwwarm als koud te eten. Hierdoor is hij ook nog eens perfect om van te voren te maken. Ideaal dus.
Dit heb je nodig voor 1 quiche:
- 5 plakjes hartige taart deeg uit de diepvries, ontdooid
- ±150 gr brie
- ±225 gr bladspinazie uit de diepvries, ontdooid
- 125 gr spekreepjes
- 2 kleine sjalotjes
- 2 eieren
- 100 ml creme fraiche
- 2 tl provencaalse kruiden
- zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een hartige taart vorm in met wat olie.
Bekleed de vorm met de plakjes deeg en druk de randen aan zodat er geen gaten zichtbaar zijn.
Prik wat gaatjes in de bodem en zet apart.
Snijd de sjalotjes fijn en snijd de brie in dunne plakjes.
Knijp zoveel mogelijk vocht uit de ontdooide spinazie en doe de spinazie in een kom.
Klop 2 eieren samen met de crème fraiche los in een andere kom.
Roer er zout, peper en provencaalse kruiden door en zet apart.
Verhit een pan zonder olie of boter en voeg de spekreepjes toe.
Bak ze tot al het vet vrij is gekomen en voeg dan de sjalotjes toe.
Bak alles nog een paar minuten tot de spekjes beginnen te kleuren en de sjalotjes zacht zijn.
De spekjes hoeven niet krokant te worden.
Zet het vuur uit en roer het spekmengsel zonder het vet door de spinazie.
Voeg wat zout en peper toe en roer even door.
Verdeel het spinazie mengsel over de bodem van de beklede vorm en schenk het ei mengsel erover.
Zorg dat alles mooi verdeeld is en beleg de bovenkant van de quiche met de plakjes brie.
Bak de quiche in de oven voor 35 tot 45 minuten of tot hij gaar en goudbruin is.
Je kunt deze quiche meteen eten, maar ook af laten koelen of later even opwarmen.
Snijd hem in punten of kleinere stukjes en serveer.
Eet smakelijk!
Iedereen vond de quiche heerlijk. Dankjewel voor het delen!
LikeLike
Omdat hij zo lekker is , vandaag weer gemaakt. Beide keren met verse spinazie, lekker!!
LikeGeliked door 1 persoon
Ziet er prima uit, maar hoe lang in de oven?
LikeLike
Tussen de 35 en 45 minuten of tot hij goudbruin is. De baktijd kan per oven verschillen
LikeLike
Het was echt heerlijk! Ik heb hem met hamreepjes gemaakt. Heel erg bedankt voor het recept. In 1 keer gelukt!
LikeGeliked door 1 persoon
Kan dit ook met bladerdeeg?
LikeLike
Heb ik nooit geprobeerd maar lijkt me geen probleem
LikeLike
Dit is ‘n heerlijke, taart. Zelf maak ik ‘m met verse spinazie die ik ervoor bak.
Je laatste opmerking, daar heb ik ‘n vraag over: mag je spinazie nogmaals opwarmen?
LikeLike
ik ga binnen kort al je gerechte na koken.het ziet er lekker uit,ga zodoor,gr,jan.
LikeGeliked door 1 persoon