Witlof ovenschotel met gerookte zalm en tomaat

_PSA6090.jpg

We kennen allemaal wel de witlof met ham en kaas uit de oven. Het is een echte klassieker. En erg lekker natuurlijk. Toch wilde ik er een keer iets heel anders mee doen. De ham verving ik door gerookte zalm en de kaassaus verving ik door een romige saus met dille. Uiteindelijk was de witlof het enige herkenbare wat nog over was gebleven aan de ham kaas klassieker. Samen met wat overheerlijke aardappelpuree is dit recept zeker het proberen waard. Je kunt hem ook nog eens van te voren maken zodat je hem ’s avonds alleen nog maar de oven in hoeft te schuiven.

_PSA6096.jpg

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 stronken witlof
  • 200 gr gerookte zalm
  • 1/2 bakje verse dille
  • 1 ei
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr cherry tomaten
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd het kontje van de witlof, halveer ze in de lengte en verwijder de kern.
Breng ze in een pan met water aan de kook en kook ze voor ongeveer 5 minuten tot ze net beetgaar zijn.
Laat ze heel goed uitlekken in een vergiet zodat ze gelijk wat kunnen afkoelen.
Breek een ei in een kom en meng hier de slagroom, dille, zout en peper door.
Snijd de cherry tomaten in vieren.
Leg de witlof met de snijkant naar beneden in een ovenschaal.
Verdeel de plakken zalm over iedere stronk en verdeel de stukjes tomaat erover.
Schenk het ei mengsel over het geheel en bestrooi alles eventueel met nog wat extra peper.
Bak de schaal in de oven voor ongeveer 40 tot 45 minuten of tot het gaar en gestold is.
Serveer bijvoorbeeld met wat aardappelpuree.

Eet smakelijk!

16 gedachten over “Witlof ovenschotel met gerookte zalm en tomaat

  1. Ik heb het al n paar keer gemaakt het is echt zalig 😋 morgen kook ik witlof niet van te voren ivm het vocht en hoeft niet heel zacht te zijn

    Like

  2. Ik wil het gerecht vanavond maken maar moet het eiwit bij het gerecht of enkel het geel? 🤔

    Like

  3. ik heb inplaats van dille een beetje licht pikant hummus in het eimengsel gedaan daar ik geen dille lust .ook heel lekker

    Like

  4. Lekker v smaak maar saus was gekabbeld ik heb waarschijnlijk niet de juiste room gebruikt !! Of moet ik toch slagroom gebruiken ??

    Like

  5. Gerecht was vrij..nat.De witlof heb ik goed laten uitlekken en het gerecht stond lang genoeg in de oven..Wat heb ik fout gedaan?

    Like

  6. Super super lekker, zéér smaakvol.
    Al meerder malen gemaakt en doorgestuurd naar mijn kennissen.

    Like

  7. als je een stoomkoker hebt, is het ideaal om daar je witlof in gaar te stomen. minder vocht namelijk.

    Like

    1. Dat lijkt me inderdaad een heel goed idee! Helaas ben ik niet in het bezit van een stoomkoker, maar zeker iets om over na te denken.

      Like

  8. Het is een heerlijk recept, al diverse keren gemaakt en al aan meerdere collega’s doorgegeven. Ook hun reacties zijn zeer lovend, zelfs hun kids vinden het zalig!

    Geliked door 1 persoon

  9. Ben het totaal niet eens met Caro. Wij vonden het super lekker, juist met die zalm. Hebben het al een aantal gegeten, blijft favoriet van mijn man.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie op Judith van Ommen Reactie annuleren