Witte asperges met ham en ei is echt een klassieke combinatie. Wanneer het asperge seizoen is aangebroken staat deze combinatie regelmatig bij ons op tafel. Het is eenvoudig maar het blijft gewoon lekker. Toch is het ook wel eens leuk om met de zelfde ingrediënten eens iets anders te maken. Zo maakte ik ook deze plaattaart. Het heeft alle klassieke ingrediënten. Het is alleen in een compleet ander jasje gestoken. Ik maakte dit trouwens toen ik in mn eentje at. Veel te veel voor 1 persoon natuurlijk. Dus om die reden hadden we de volgende dag gelijk een heerlijke lunch.
Dit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:
- 1 rol vers bladerdeeg (270 gr)
- 500 gr witte asperges, geschild en 4 minuten voorgekookt
- 150 gr hamreepjes
- 3 eieren
- 250 gr ricotta
- rasp van 1 citroen
- 2 el fijngehakte bieslook + wat extra voor garnering
- 2 handjes geraspte parmezaanse kaas
- zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de ricotta in een kom en voeg hier de bieslook en citroenrasp aan toe.
Voeg de helft van de parmezaanse kaas toe samen met wat zout en peper.
Meng dit goed en zet apart.
Vouw de rol bladerdeeg uit over de bakplaat.
Besmeer het deeg met het ricotta mengsel, maar laat wel 2 tot 3 cm van de randen vrij.
Verdeel hier de asperges over gevolgd door de hamreepjes.
Vouw de randen naar binnen en druk de hoekjes een klein beetje aan zodat het goed blijft zitten.
Breek en ei in een kommetje en giet dit voorzichtig tussen de asperges zodat de eigeel niet breekt.
Doe dit ook met andere 2 eieren.
Verdeel de rest van de parmezaanse kaas erover.
Wanneer er nog wat eiwit in het kommetje zit, kun je dit eventueel gebruiken om de randen van het deeg te bestrijken.
Bak de plaattaart in de oven voor 20 tot 25 minuten of tot de eieren gestold zijn en het deeg goudbruin is.
Snijd de plaattaart in stukken en serveer.
Je kunt deze plaattaart zowel warm als koud eten, maar warm vind ik persoonlijk wel het lekkerste.
Eet smakelijk!
Altijd succes als ik dit maak in allerlei variaties
LikeLike
Heerlijk!! Zeker voor herhaling vatbaar. Thx
LikeLike
Wat een superlekkere plaataart met asperges! Zéker goed gelukt & zéker voor herhaling vatbaar!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat wordt bedoeld met rasp van een citroen. Is dat alleen de schil of de hele citroen?
LikeLike
Ga dit recept paasmaandag voor de 3e keer nu maken maar deze keer idd met wat prei en cherrytomaatjes erbij voor de kleur en smaak natuurlijk verder een prime heerljjk gerecht.
LikeLike
Heerlijk,..
Eitjes wel geklutst met een beetje cremefraiche.
Toegevoegd: hamblokjes,prei (alleen het witte) ,uien en kersentomaatjes.
Goed in de smaak gevallen.
LikeGeliked door 1 persoon
Zag er veelbelovend uit, maar wat een tegenvaller! Veel te zuur, duurde veel langer voor de eitjes klaar waren, …
Een keer, maar jammer genoeg nooit meer!
LikeLike
Ga ik zeker proberen
LikeGeliked door 1 persoon