Wanneer er een idee met bloemkool in mijn hoofd schiet, probeer ik die zo snel mogelijk uit te werken wanneer ik de kans krijg. Gelukkig hoefde ik bij dit recept niet zo lang te wachten. Het idee was om het als bijgerecht te serveren bij bijvoorbeeld een lekker stukje vlees of vis. Maar ik at hem deze keer gewoon als lunch zonder iets anders erbij. Wanneer je de dressing proeft, vind je hem misschien een tikje te sterk of te zuur, maar de zachte smaak van de bloemkool en de aardappel maakt het juist heel lekker. Voor wat extra knapperigheid heb ik nog wat geroosterde pijnboompitjes toegevoegd. Je kunt deze salade trouwens zowel warm als koud eten. Ik heb de restjes namelijk de volgende dag meegenomen naar mijn werk.
Dit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:
- 1 kleine bloemkool
- 500 gr vastkokende aardappelen, met schil, gewassen
- 1 el witte wijn azijn
- 1 el franse mosterd
- 1 el grove mosterd
- 4 el olie, + extra voor in de oven
- 2 el pijnboompitten geroosterd
- 2 el verse peterselie, fijngehakt
- zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de aardappel in stukken van 2 tot 3 cm.
Verdeel de groente in 1 laag over de bakplaat en bestrooi met zout en peper.
Druppel er een eetlepel olie over en bak de groente in de oven voor 35 tot 40 minuten of tot ze gaar zijn en licht goudbruin zijn.
Meng ondertussen 4 el olie met de witte wijn azijn en de 2 soorten mosterd en wat zout en peper en zet apart.
Stamp de pijnboompitten grof met behulp van een vijzel en roer dit door de peterselie.
Haal de groente uit de oven en schep het over in een mooie schaal.
Roer de mosterd dressing erdoor en laat het enigszins afkoelen.
Verdeel de salade over de borden en bestrooi met het peterselie/pijnboompitten mengsel.
Eet smakelijk!