Witlof ovenschotel met gerookte zalm en tomaat

_PSA6090.jpg

We kennen allemaal wel de witlof met ham en kaas uit de oven. Het is een echte klassieker. En erg lekker natuurlijk. Toch wilde ik er een keer iets heel anders mee doen. De ham verving ik door gerookte zalm en de kaassaus verving ik door een romige saus met dille. Uiteindelijk was de witlof het enige herkenbare wat nog over was gebleven aan de ham kaas klassieker. Samen met wat overheerlijke aardappelpuree is dit recept zeker het proberen waard. Je kunt hem ook nog eens van te voren maken zodat je hem ’s avonds alleen nog maar de oven in hoeft te schuiven.

_PSA6096.jpg

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 stronken witlof
  • 200 gr gerookte zalm
  • 1/2 bakje verse dille
  • 1 ei
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr cherry tomaten
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd het kontje van de witlof, halveer ze in de lengte en verwijder de kern.
Breng ze in een pan met water aan de kook en kook ze voor ongeveer 5 minuten tot ze net beetgaar zijn.
Laat ze heel goed uitlekken in een vergiet zodat ze gelijk wat kunnen afkoelen.
Breek een ei in een kom en meng hier de slagroom, dille, zout en peper door.
Snijd de cherry tomaten in vieren.
Leg de witlof met de snijkant naar beneden in een ovenschaal.
Verdeel de plakken zalm over iedere stronk en verdeel de stukjes tomaat erover.
Schenk het ei mengsel over het geheel en bestrooi alles eventueel met nog wat extra peper.
Bak de schaal in de oven voor ongeveer 40 tot 45 minuten of tot het gaar en gestold is.
Serveer bijvoorbeeld met wat aardappelpuree.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s