Pasta met homemade geroosterde tomatensaus

_PSA4525.jpg

Het is net halverwege december wanneer ik dit schrijf (ik had vooruit gewerkt voor de feestdagen). En ineens zitten we al 2 dagen in de sneeuw. Iets waarvan ik had verwacht dat het wel over zou waaien en niet zo erg zou worden. Maar terwijl er inmiddels code rood is afgegeven, ben ik maar al te blij dat ik die dag vrij was en de deur niet uit hoefde. Met sneeuw krijgen sommige mensen trek in een lekkere kop warme chocolademelk, maar ik kreeg deze keer zin om lekker de keuken in te duiken en alvast aan het avond eten te beginnen. Ik nam er lekker de tijd voor en besloot een verse tomatensaus te maken van geroosterde tomaten, ui en knoflook. Iets wat veel makkelijker is dan het lijkt. Ik maakte mijn saus verder af met wat braadworst waar ik gehakt van maakte, een courgette voor wat extra groente en voor extra smaak een wat venkelzaad. Deze pasta saus kon ik prima van te voren maken waardoor ik in de avond alleen maar de pasta hoefde te koken. De verse tomatensaus kun je zelfs een dag of twee in de koelkast bewaren voor je het gaat gebruiken. Mijn moeder zei trouwens dat ze eens een recept had geprobeerd uit een tijdschrift wat hier een beetje op leek, maar dat mijn recept lekkerder was! In ieder geval is het dus echt een recept wat het proberen waard is. 

_PSA4533.jpgDit heb  je nodig voor 3 á 4 personen:

  • 350 gr pasta naar keuze
  • ±700 gr zoete tomaten (ik koos voor cocktail tomaten)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 runderbraadworsten (400 gr)
  • 1 courgette
  • 2 tl venkelzaad
  • 100 ml witte wijn (rode mag ook)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 bakje verse basilicum, fijngehakt
  • olijfolie
  • zout en peper
  • snufje suiker

Zo maak je het:

Voor de verse tomatensaus.

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een braadslee of bakblik klaar. Bekleed het bakblik eventueel met bakpapier. Bij een braadslee hoeft dit niet.
Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in de braadslee.
Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd de ui in halve ringen.
Leg dit bij de tomaten in de braadslee, maar zorg dat de tomaten er niet door bedekt worden.
Bestrooi met zout, peper en olijfolie en bak in de oven voor ongeveer 40 minuten tot alles mooi zacht is.
Laat alles enigszins afkoelen en stop alle tomaten, ui en knoflook met het sap in een blender of foodprocessor.
Pureer alles tot een saus en voeg eventueel een snufje suiker toe als hij wat te zuur is.
Doe de saus in een kom en zet apart. Bewaar eventueel in de koelkast als je het pas veel later gaat gebruiken.

Voor de pasta saus.

Verwijder de velletjes van de braadworsten en snijd de courgette in kleine blokjes van ongeveer een cm.
Verhit wat olie in een diepe braadpan met dikke bodem en voeg de braadworsten toe.
Verkruimel ze met een spatel tot je een gehaktmengsel krijgt.
Strooi de venkelzaad erbij wanneer het gehakt niet meer rood is.
Bak dit een minuut mee en voeg de courgette toe.
Laat de courgette ongeveer 5 minuten mee bakken terwijl je regelmatig roert.
Schenk de wijn erbij en laat dit zo goed als helemaal inkoken.
Voeg een lepel tomatenpuree toe en warm dit al roerend een minuut mee zodat het zijn zuurheid kwijt raakt.
Schenk de verse tomatensaus erbij en breng al roerend aan de kook.
Zet het vuur laat en laat met de deksel op de pan 15 minuten zachtes pruttelen terwijl je af en toe roert.
Kook ondertussen de pasta volgens aanwijzing op de verpakking in ruim kokend water en zorg dat deze klaar is wanneer de saus klaar is.
Breng de saus eventueel extra op smaak met zout, peper of suiker en strooi er vervolgens de verse basilicum bij.
Roer de pasta erdoor en serveer meteen met bijvoorbeeld wat geraspte parmezaanse kaas en eventueel een salade.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s