Soms heb je wel eens dat je net een heerlijk smeersel hebt gemaakt en dat je het wel eens met iets anders wilt serveren dan stokbrood, toastjes of chips. Ik bedacht me ineens dat ik een hele tijd geleden wel eens zelf tortilla chips had gemaakt. Het bracht me op het idee om het ook eens met een ander soort chips te maken. Ik koos er uiteindelijk voor om chips te maken van pita brood. Al snel kwam ik er achter dat je met 4 pita broodjes al een enorme lading kunt maken. Zeker wanneer je voor pita broodjes kiest die hol zijn van binnen. Je haalt gewoon de 2 helften van elkaar zodat je een dubbele hoeveelheid kunt maken die ook nog eens sneller krokant worden omdat ze platter zijn. Het leuke aan zelf chips maken is het feit dat je helemaal zelf kunt bepalen wat voor smaken je wilt toevoegen. In dit geval koos ik voor zout, peper en knoflook poeder. Maar je zou ook voor paprika poeder kunnen kiezen bijvoorbeeld. Of maak ze zoet en gebruik kaneel.
Dit heb je nodig voor een flinke bakplaat vol:
- 4 pita broodjes (hol van binnen)
- 3 el olijfolie
- flinke snuf zout en peper
- flinke snuf knoflook poeder
- eventueel wat verse peterselie na het bakken.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de pita broodjes steeds door midden tot je uiteindelijk 8 punten hebt.
Als je pita broodjes hol zijn van binnen, kun je de 8 punten halveren zodat je er 16 hebt.
Doe de punten in een schaal en besprenkel met zout, peper, knoflook poeder en de olie.
Hussel alles goed door elkaar zodat alle punten voorzien zijn van een dun laagje olie.
Verdeel de punten over de bakplaat en zorg dat ze elkaar niet overlappen.
Bak in de oven voor ± 15 minuten en keer ze halverwege om.
Houd het heel goed in de gaten!
Vooral na het keren, kan het ineens heel snel bruin worden.
De aangegeven tijd is dan ook een richtlijn.
Iedere oven is tenslotte anders.
Bij mij waren 7 minuten per kant voldoende.
Laat de chips volledig afkoelen op de bakplaat voor je ze serveert of in een bakje bewaard.
Ze worden namelijk krokanter wanneer ze koud zijn.
Als je ze afsluit in een bakje wanneer ze nog warm zijn, worden ze slap.
Serveer met een lekkere dip.
Eet smakelijk!
Wat een leuk idee om van pitabroodjes chipjes te maken 🙂 Ze lijken me heerlijk!
LikeGeliked door 1 persoon