Zomaar ineens at ik ’s avonds alleen waardoor ik kon maken wat ik wilde. Het was lang geleden sinds ik voor het laatst zoete aardappel had gegeten. Dus was het tijd om er eens een salade mee te maken. Aangezien ik nog steeds op de gezondere toer ben. Op weg naar huis vanuit mijn werk liep ik gelijk even langs bij de groenteboer om wat zoete aardappels te halen. Wel zo handig dat je ze daar gewoon los kan kopen. Anders zit je toch al snel weer met een 2 kg zak. Zo vaak eet ik die zoete aardappels niet en dan zou het zonde zijn als die zak bleef liggen. Op weg naar huis dacht ik even aan die zoete aardappel stamppot die ik in het verleden wel eens gemaakt heb en besloot dat als inspiratie te gebruiken. Ik combineerde de zoete aardappels onder andere met rucola, gerookte zalm en gedroogde tomaatjes. Zoals gewoonlijk maakte ik weer teveel waardoor ik een portie kon bewaren in de koelkast voor de volgende dag. Het is hierdoor trouwens ook een ideale salade om bijvoorbeeld mee te nemen naar je werk of naar school!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- ± 500 gr zoete aardappels
- 1 tl paprika poeder
- 1/2 tl za’atar (te koop bij de AH, bijvoorbeeld van Jonnie Boer)
- 1/2 tl komijnpoeder
- flinke scheut limoensap of citroensap
- ±80 gr zachte geitenkaas
- 75 gr rucola
- 100 gr gerookte zalm
- ± 10 gedroogde tomaatjes
- zout en peper
- 4 el olijfolie
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
Doe ze in een kom en verdeel er 2 el olie, zout, peper, paprika poeder, za’atar en komijnpoeder over.
Hussel goed door elkaar en verdeel over de bakplaat.
Zorg dat de stukjes elkaar niet overlappen en verkruimel de zachte geitenkaas er over.
Zet de bakplaat in de oven voor 25 tot 30 minuten of tot de zoete aardappel gaar is.
Laat de zoete aardappel een paar minuten afkoelen zodat de ergste hitte er af is.
Doe de rucola in een grote sla schaal en voeg de resterende olie en wat citroensap toe.
Snijd de zalm en gedroogde tomaat in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan de sla schaal.
Hussel alles goed om en roer als laatste het aardappel mengsel erbij.
Door de warmte zal de rucola en klein beetje zachter worden, wat niet erg is.
Meng de salade goed en serveer meteen.
Je kunt de salade afgedekt in de koelkast bewaren voor de volgende dag.
Eet smakelijk!