Nu het eindelijk lente is, kan ik weer lekkere salades maken. Iets waar ik de hele winter op heb gewacht. En dan vooral de salades met fruit er in. De combinatie van zoet en hartig vind ik hierbij gewoon super lekker. Vorig jaar heb je dat al een beetje kunnen zien bij de salade met aardbeien en biefstuk. Deze salade met sinaasappel stond begin van de winter al op mijn lijstje. Ik vond de kou gewoon niet het goede moment om hem te maken. En dus heb ik gewacht tot het wat warmer werd buiten. Naar mijn idee is deze salade precies goed in balans. Sinaasappel kan wel eens een beetje zurig zijn. Maar de zachte avocado, de hartige kip, de krokante komkommer en de zurige dressing zorgt ervoor dat de sinaasappel in deze salade juist lekker zoet is. Verder heb ik gekozen voor veldsla, omdat de blaadjes lekker zacht zijn en de smaak niet zo heel uitgesproken is (wat rucola bijvoorbeeld wel heeft). Je zou ook voor bijvoorbeeld spinazie kunnen kiezen. Ik at deze salade als lunch, maar met een stukje stokbrood samen zou je hem ook prima als avondmaaltijd kunnen eten.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 75 gr veldsla
- 1 of 2 sinaasappels
- 150 gr gerookte kip
- 1 avocado
- 1/2 komkommer
- 4 el olijfolie
- 2 a 3 el witte wijn azijn
- 1 tl mosterd
- zout en peper
Zo maak je het:
Meng voor de dressing de olie, azijn, mosterd, zout en peper goed door elkaar en zet apart.
Snijd de komkommer in blokjes en de gerookte kip in plakken.
Snijd de plakken gerookte kip vervolgens in reepjes en de avocado in blokjes.
Verwijder met een mes de schil en het buitenste vlies van de sinaasappels.
Snijd vervolgens voorzichtig de partjes sinaasappel tussen de vliezen vandaan.
Je kunt eventueel de dikkere partjes nog extra halveren, maar dat hoeft niet.
Doe de veldsla in een slaschaal en verdeel hierover de komkommer en avocado.
Schik hierover de gerookte kip reepjes en de sinaasappelpartjes.
Druppel de dressing erover en serveer direct met eventueel wat stokbrood.
Eet smakelijk!