Toen ik laatst iets eerder klaar was met werken, leek het me wel weer eens lekker om wat lamsgehakt te halen. Bij ons in de buurt is het eigenlijk niet te krijgen en dus haal ik het wel eens in de markthal voor ik naar huis ga. Ik wilde al een hele tijd lams gehaktballetjes maken, maar wat ik er verder mee wilde doen wist ik nog niet. Tot ik ineens iets voorbij zag komen van een tomatensaus met feta. Uiteindelijk heb ik er wat verschillende kruiden en groente bij gedaan en is deze stoofpot met een Grieks tintje ontstaan. Serveer hem samen met wat rijst of aardappel puree.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 500 gr lams gehakt
- 100 gr feta + extra voor garnering
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1/2 tl ui poeder
- snufje knoflook poeder
- 1 losgeklopt ei, wanneer nodig
- wat paneermeel, wanneer nodig
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1 aubergine
- 1 tl gerookt paprika poeder
- flinke scheut rode wijn
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1/2 blik water
- snufje suiker
- flinke hand verse peterselie, fijngehakt
- zout en peper
Zo maak je het:
Doe het gehakt in een kom en voeg hier de rozemarijn, tijm, ui poeder, knoflook poeder, zout en peper aan toe.
Verkruimel de feta er over en meng het met de hand door elkaar.
Voeg eventueel wat ei en paneermeel toe als dat nodig is, tot je tevreden bent met de structuur.
Vorm hier balletjes van ter grootte van een walnoot en leg ze op een bord.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Snijd de paprika en aubergine in blokjes van 1 1/2 cm en leg dit apart.
Verhit flink wat boter een een grote diepe braadpan.
Bak hierin de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin en haal ze uit de pan.
Doe in de zelfde pan de ui en knoflook in de pan en bak dit voor een minuut of 3.
Voeg de paprika en aubergine toe en bak dit nog eens 5 minuten of tot de groente zachter is geworden.
Roer het gerookte paprika poeder erdoor en warm dit een minuutje mee.
Schenk er een flinke scheut rode wijn bij en laat dit al roerend inkoken.
Voeg de blikken tomatenblokjes toe, gevolgd door een half blik water.
Roer er een snufje suiker door tegen het zure van de tomaat.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Doe de balletjes terug in de pan en roer het voorzichtig door zodat de balletjes niet stuk gaan.
Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat het op laag vuur een half uur zachtjes pruttelen.
Schep het halverwege voorzichtig om.
Voeg de fijngehakte peterselie toe en breng eventueel extra op smaak met zout en peper als dat nodig is.
Serveer met wat rijst of aardappelpuree en voeg op je bord eventueel nog wat extra feta toe.
Eet smakelijk!