Nu de kerst er weer aan komt zijn we met z’n allen weer druk aan het verzinnen wat we op tafel willen zetten. Met deze makkelijke hapjes help ik je alvast een handje. Ik vind het altijd wel leuk om iets lekkers op tafel te zetten voor we gaan eten. Deze hapjes zijn daar ideaal voor. Het was eerst de bedoeling dat ik plakjes carpaccio zou gebruiken, maar aangezien die plakjes nogal lastig van elkaar te halen zijn heb ik er toch voor gekozen om rookvlees te gebruiken. Deze is net als carpaccio erg dun, maar is wat sterker van smaak. Pas daarom dus wel een beetje op met het zout wat je eventueel toevoegt. De vulling bestaat verder uit een mengsel van roomkaas, gebakken champignons en wat gedroogde tomaat. Het mengsel kun je trouwens gerust een dagje van te voren maken. Haal het de volgende dag dan wel op tijd uit de koelkast zodat het makkelijker te gebruiken is.
Dit heb je nodig voor ±11 stuks:
- 100 gr runder rookvlees
- 100 gr roomkaas naturel, op kamer temperatuur
- 125 gr kastanje champignons
- 4 tot 5 gedroogde tomaten
- 1 el pijnboompitten, geroosterd
- 1 tl gedroogde tijm (of 1 el verse tijmblaadjes)
- 1 el balsamico creme (optioneel)
- zout en peper
Zo maak je het:
Hak de champignons in kleine stukjes en verhit een koekenpan met wat olie of boter.
Voeg de kleine stukjes champignons toe samen met wat zout en peper.
Bak deze tot ze goudbruin zijn en het eventuele vocht verdampt is.
Dit kan wel een paar minuten duren dus neem er even de tijd voor.
Zet het vuur uit en schep de gebakken champignons in een kom en laat afkoelen.
Hak ondertussen de gedroogde tomaat in ongeveer even grote stukjes.
Doe dit samen met de tijm in de kom bij de champignons.
Voeg de roomkaas toe wanneer het mengsel compleet is afgekoeld.
Roer alles goed door elkaar en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Leg een plakje rookvlees op een snijplank.
Leg in het midden van het plakje een beetje van het roomkaas mengsel.
Ik gebruikte ongeveer de hoeveelheid van een flinke theelepel.
Vouw de zijkanten van het plakje naar binnen en rol de rest op tot een pakketje.
Leg dit op een amuse lepel en druppel er eventueel 1 of 2 druppels balsamico crème op (pas hier wel mee op want het kan snel overheersen).
Verdeel hier een paar pijnboompitjes over en ga zo verder tot alle ingrediënten op zijn.
Eet smakelijk!