Review: Jamie kookt Italië

_PSA6120.jpg

Het nieuwste boek van Jamie Oliver ligt alweer een tijdje in de winkels. Dus toen ik hem spotgoedkoop in London in zijn restaurant zag liggen, wist ik gewoon dat die kans niet kon laten schieten. Ik was erg nieuwsgierig of dit boek nou nog wat toe zou voegen aan mijn kookboeken collectie. Zeker aangezien er al enorm veel Italiaanse kookboeken op de markt zijn. Tijd om hem dus te testen en een lekker pasta recept uit te kiezen.

_PSA6125.jpg

Over het boek:
Allereerst viel het me op hoe dik en zwaar dit boek is! Het boek bevat namelijk ruim 400 pagina’s. Het was dan ook een wonder dat de koffer op weg naar huis dan ook niet te zwaar was.
Mijn voornaamste reden om dit boek te testen was om te kijken hoe vernieuwend het wel of niet is. Iedereen kent inmiddels wel de klassieke Italiaanse recepten die bij de meeste mensen regelmatig op tafel staan.
Neem bijvoorbeeld de spaghetti bolognese, de lasagne of een pasta carbonara. Het zijn natuurlijk gerechten die altijd lekker blijven, maar we hebben ze al zo vaak in een boek voorbij zien komen dat je je bijna afvraagt waarom iemand nog een Italiaans kookboek maakt.
Deze klassiekers vind je dan ook zeker in dit boek terug, maar dan wel met een andere twist er aan door bijvoorbeeld broodkruim of venkel te gebruiken.
Het leuke aan dit boek vond ik het feit dat je echt enorm veel Italiaanse gerechten terug vind die wij hier niet echt kennen, maar in Italië zelf veel gegeten worden.
Deze worden met korte verhalen door de ‘nonna’s’ zelf aan je uitgelegd.
Behalve pasta gerechten, vind je in dit boek onder andere ook een groot aantal voorgerechten, salades, soepen, vlees en vis recepten. Van gevulde paprika’s tot bonensoep en van kip spiezen tot zomerse visstoof.
Verder maakt Jamie gebruik van zowel zelfgemaakt pasta en gedroogde pasta.
Op die manier kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

_PSA6133.jpg
Het recept:
Uiteindelijk koos ik ervoor om een pasta met spek en doperwten te maken. Wederom een echte klassieker. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om voor iets aparts te gaan, maar ik had het idee dat ik het beter kon testen met een recept wat al vrij bekend is. Op die manier kon ik het goed vergelijken.
Het recept was voor 2 personen waardoor ik de hoeveelheid wel verdubbeld heb.
Het eerste wat me opviel was dat Jamie verse doperwten gebruikt die nog gedopt moeten worden. Nou is dat niet iets wat je vaak in de winkel kunt kopen, waardoor ik dus de doperwten gewoon uit de vriezer heb gehaald.
Het recept was verder prima te volgen en totaal niet moeilijk.
Ik was eigenlijk in een half uurtje wel klaar. Iets wat bij Jamie’s recepten lang niet altijd het geval is.
De conclusie van dit recept was dat het een heerlijk en makkelijk recept is wat ideaal is voor een doordeweekse avond.
Mijn moeder had eerder al een pasta met pistache noten gemaakt.
Een recept wat weer iets aparter was. Helaas was hij naar onze smaak net een tikje te zuur, maar dat is natuurlijk makkelijk aan te passen naar je eigen smaak.
Conclusie:
Over het algemeen vind ik dat dit boek veel vernieuwende recepten bevat. Het is naar mijn mening om die reden zeker een aanvulling aan je kookboeken collectie.
Het boek bevat recepten die snel klaar zijn, maar ook recepten die bewerkelijker zijn en langer duren. Iets wat wel voor afwisseling zorgt waardoor je met meer gelegenheden recepten uit dit boek zou kunnen kiezen.
Ik vond het wel jammer dat Jamie regelmatig ingrediënten gebruikt die hier lastig verkrijgbaar zijn of gewoon erg duur zijn.
Zo zag ik bijvoorbeeld een lekker recept met verse tonijn of inktvis. Erg lekker natuurlijk, maar niet erg goedkoop.
Om die reden moest ik dus wel goed naar de ingrediënten lijst kijken voor ik een keuze maakte, omdat er dus soms best wel wat aan het recept moest worden aangepast voor ik het kon maken.
Wel vind ik het dan weer erg leuk om typische Italiaanse recepten te zien die we hier niet vaak tegenkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s