Al jaren is dit mijn favoriete Griekse gerecht. Meestal wanneer ik in een Grieks restaurant eet, kies ik voor Moussaka. Toch had ik het nog nooit eerder zelf geprobeerd te maken. Ik wist wel dat het laagjes bevat van aardappel, aubergine en gehakt. Maar het leek me altijd teveel werk waardoor ik het iedere keer weer uitstelde. Dan vergat ik het weer even voor een paar maanden. Maar iedere keer kwam het na een tijdje weer bovendrijven in mijn hoofd. Zo ook deze keer. Maar in plaats van het weer opnieuw uit te stellen, koos ik er dit keer voor om er wel mee door te gaan. En ik moet zeggen dat het minder werk is dan dat ik in eerste instantie dacht. Dus wanneer je zin hebt om net een beetje extra aandacht aan je maaltijd te besteden zou je zeker dit recept eens moeten proberen.
Dit heb je nodig voor 4 tot 5 personen:
- ± 900 gr aardappelschijfjes, voorgekookt
- 2 aubergine
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 500 gr gehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 50 ml witte wijn
- 1/2 tl kaneel
- 1 1/2 tl oregano
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- 500 ml melk
- snufje nootmuskaat
- 2 handjes geraspte kaas
- zout en peper
- olie om te bakken
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Snijd de aubergine in plakken van 1 cm dik en verhit een koekenpan met wat olie.
Bak de plakken in delen in een paar minuten aan beide kanten zacht.
Voeg na ieder deel opnieuw wat olie toe.
Laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Voeg opnieuw wat olie toe aan de pan en bak de ui in een paar minuten zacht.
Doe de knoflook erbij en laat 30 seconden meebakken.
Schep het gehakt erdoor en bak het net zolang tot het rul is en geen roze stukken meer heeft.
Voeg de oregano en kaneel toe samen met wat zout en peper en roer de tomatenpuree erdoor tot het goed verdeelt is.
Schenk de wijn erover en laat al roerend inkoken.
Giet het blik tomatenblokjes erbij en breng aan de kook.
Laat het zachtjes zonder deksel ongeveer 10 minuten pruttelen tot het ergste vocht is verdampt.
Voor de bechamelsaus
Verhit de boter in een steelpan tot het gesmolten is en roer de bloem erdoor met een garde.
Laat het 30 seconden al roerend bakken om de bloem te garen.
Schenk beetje bij beetje de melk erbij en blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen.
Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het in een minuut of 10 indikken.
Vergeet niet regelmatig te roeren zodat het niet aankoekt aan de bodem!
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en zet het vuur uit.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem en leg hier de helft van de aubergine op.
Schep de helft van het gehakt mengsel erover en verdeel tot een egale laag.
Herhaal deze stappen nu nog een keer en sluit af met het gehakt mengsel.
Verdeel hier de bechamelsaus over en bestrooi er als laatste de kaas over.
Bak de schotel in de oven voor ± 45 minuten en serveer direct.
Eet smakelijk!