Kun je je voorstellen dat ik eigenlijk nog nooit eerder burrito’s had gemaakt? Ik moest zelfs nadenken hoe ik het moest schrijven. Niet dat ik het nooit gegeten had hoor. Ik bestel het namelijk wel eens als ik op mijn werk moet eten. Maar ik koos er thuis eigenlijk altijd voor om ze gewoon als wraps te maken. Ik ben namelijk echt helemaal niet goed in het vouwen van tortilla’s. Op de foto lijkt het nog best wel wat, maar dat komt vooral omdat ik de goede kant naar voren heb gelegd. Ik vulde deze burrito’s trouwens met een mengsel van rijst, bonen, gehakt en wat groente en serveerde er een heerlijke avocado dip bij. Ideaal voor een zomerse avondmaaltijd in de tuin. De burrito’s die over blijven kun je de volgende dag weer eten als lunch.
Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:
- 6 tot 8 grote tortilla’s
- 200 gr rijst, gekookt en afgekoeld
- 300 gr gehakt
- 1 blik gemengde bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 gele paprika
- 1 ui
- 2 tl paprika poeder
- 1 tl komijn poeder
- 1/2 tl chili poeder of naar smaak
- 100 ml water
- 2 avocado’s
- een scheutje citroensap
- 2 el creme fraiche
- 2 el verse fijngehakte peterselie
- 150 gr geraspte kaas
- zout en peper
Zo maak je het:
Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes van 1 cm.
Verhit wat olie of boter in een grote pan met dikke bodem en voeg de ui en paprika toe.
Bak dit onder af en toe roeren in 5 minuten zacht en gaar.
Voeg het gehakt toe en bak het rul in een paar minuten.
Roer de paprika poeder, komijn poeder en chili poeder erdoor en laat een minuutje mee bakken.
Schep de tomatenpuree erbij samen met het water en roer goed door.
Laat dit een minuut of twee al roerend mee warmen.
Voeg de bonen toe en breng op smaak met zout en peper.
Laat het heel even op laag vuur staan.
Prak ondertussen de binnenkant van 2 avocado’s fijn in een kom en voeg wat citroensap toe.
Roer de peterselie en de creme fraiche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Schep de dip in een mooi schaaltje en zet even apart.
Roer de rijst door het bonen mengsel en meng goed.
Leg een tortilla op een snijplank en schep wat van het rijstmengsel in het midden.
Strooi er wat geraspte kaas over.
Vouw de zijkanten van de tortilla naar binnen en rol de rest van de tortilla op zodat je een soort pakketje krijgt.
Leg deze op een groot bord en ga verder met de rest van de tortilla’s tot ze op zijn.
Serveer de burrito’s samen met de avocado dip.
De warmte van het rijstmengsel zorgt er trouwens voor dat de kaas een beetje smelt.
Eet smakelijk!