Heb je ooit wel eens van ‘dukkah’ gehoord? Het is een mengsel uit de Arabische keuken en bestaat uit geroosterde noten, kruiden en specerijen. Mijn moeder maakt dit meestal zelf en bewaard dit dan luchtdicht in de kast. Een van onze favoriete manieren om dit te gebruiken is bij avocado. De combinatie van de zachte avocado en het knapperige van de dukkah is gewoon erg lekker. Misschien moet ik haar toch een keer om het recept vragen zodat ik het met jullie kan delen. Ik gebruikte de dukkah deze keer in een maaltijdsalade met onder andere ei, spekjes en avocado. De salade lijkt opzich vrij eenvoudig, maar de toevoeging van de dukkah geeft het net een andere smaak wat hem gelijk wat interessanter maakt.
Dit heb je nodig voor 2 tot 3 personen:
- 2 kropjes baby romaine sla
- 3 eieren, hardgekookt
- 100 gr spek reepjes
- 1 avocado
- 200 gr cherry tomaten
- 2 el dukkah
- 4 el olijfolie
- 2 el witte wijn azijn
- 1 tl mosterd
- zout en peper
Zo maak je het:
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op hoog vuur tot ze goudbruin beginnen te worden. Je kunt er voor kiezen om ze echt krokant te bakken of om ze nog een beetje zacht te laten.
Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Snijd de kern uit de kroppen sla, scheur de blaadjes in grove stukken en leg ze in een mooie schaal.
Snijd de tomaten door midden en verdeel ze over de sla.
Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Verdeel deze over de sla en tomaat.
Pel de eieren en snijd ze in zessen.
Verdeel de partjes over de salade samen met de gebakken spekreepjes.
Sprenkel er 2 eetlepels dukkah over.
Meng voor de dressing de olie, azijn, mosterd, zout en peper goed door elkaar.
Druppel de dressing over de salade en serveer met wat stokbrood.
Eet smakelijk!