Aardappel gratin met bechamelsaus en knoflook

_PSA5494.jpg

Deze aardappel gratin behoort echt tot de categorie comfort food! En af en toe hebben we dat gewoon even nodig. Ik vind het persoonlijk altijd heel erg lekker om een aardappel gratin te maken met heel dun gesneden plakjes aardappel. Ik weet dat je in de winkel kant en klaar gesneden plakjes kunt kopen, maar die zijn naar mijn mening gewoon te dik. De combinatie van zo’n dikke bechamelsaus en die hele dunne plakjes aardappel zorgen er gewoon voor dat ik heel erg moet oppassen dat ik de schaal niet helemaal leeg eet. Ik maak hem om die reden dan ook niet te vaak. Je kunt dit recept prima van te voren maken. Op die manier hoef je alleen nog maar de kaas er over te strooien voor hij de oven in gaat. Het nadeel van zo’n overheerlijke aardappel gratin is dat hij wel vrij lang de oven in moet. Het resultaat is het daarentegen wel dubbel en dwars waard. Eet hem lekker met een stukje vlees of vis en een salade.

_PSA5504.jpg
Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:

  • ± 1 kg vastkokende aardappelen
  • 1 grote teen knoflook of 2 kleintjes
  • snufje nootmuskaat
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 350 gr melk
  • 150 ml creme fraiche
  • een flinke hand geraspte kaas
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een ovenschaal licht in met wat olie.
Schil de aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes.
Dit gaat het makkelijkste met een mandoline of een foodprocessor.
Leg de plakjes op een theedoek en dep ze droog.
Vouw de theedoek dicht over de plakjes en leg ze even apart.
Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor met een garde.
Laat de bloem even 30 seconden al roerend garen.
Schenk er al roerend de melk door en blijf roeren tot de klontjes weg zijn.
Pers de teen knoflook erboven uit en voeg wat nootmuskaat toe.
Laat de saus al roerend indikken tot er een dikke, romige ontstaat.
Roer de creme fraiche erdoor en flink op smaak met zout en peper.
Zet het vuur uit wanneer je tevreden bent over de dikte.
Verdeel 1/3 deel van de aardappel plakjes over de bodem van de ovenschaal en verdeel hier 1/3 deel van de saus over.
Ga zo door tot je alle lagen hebt gevormd en zorg dat je afsluit met de saus.
Besprenkel het geheel met geraspte kaas en bak hem in de oven voor 80 tot 90 minuten.
Of tot de bovenkant goudbruin en de aardappel gaar is.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s