Plaattaart met olijven, rozijnen en kaas

Een hele tijd geleden maakte ik op mijn werk een recept van pasteitjes uit een kookboek. Hoewel ik inmiddels al niet meer weer hoe het precies heette en uit welk boek het was, heb ik de smaak combinatie altijd onthouden. Ik wilde er graag thuis mee aan de slag om er mijn eigen ding van te maken. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is er een heerlijke plaattaart uit gekomen. Normaal gesproken houd ik niet zo van zoete dingen zoals rozijnen in mijn avondmaaltijden, maar bij dit recept denk ik daar toch echt anders over. Zeker in combinatie met de olijven en de kaas. Aangezien ik deze helemaal voor mij alleen had gemaakt, had ik de volgende dag meteen nog een heerlijke lunch.

Dit heb je nodig:

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 gr cherry tomaten
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml rode wijn
  • 1 tl italiaanse kruiden
  • ± 10 zwarte olijven
  • 35 gr rozijnen
  • 60 gr kaas in kleine blokjes gesneden
  • snufje suiker
  • een paar takjes peterselie, fijngehakt
  • zout en peper
  • 1 losgeklopt ei

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de cherry tomaten in vieren en snijd de olijven in plakjes.
Doe dit samen met de rozijnen en kaas in een kom, meng even door elkaar en zet apart.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit wat olie in een steelpannetje en voeg de ui en knoflook toe.
Bak het een paar minuten tot de ui zacht is.
Voeg de rode wijn toe en laat voor het grootste gedeelte inkoken.
Roer het halve blik tomatenblokjes erdoor samen met de italiaanse kruiden, zout, peper en een snufje zout.
Breng aan de kook en laat het zachtjes voor een minuut of 10 pruttelen tot het een dikke saus is geworden.
Vergeet niet af en toe te roeren.
Zet het vuur uit en zet apart.
Verdeel het deeg over de bakplaat en besmeer de bodem met het sausmengsel.
Laat een rand van 2 cm vrij aan alle kanten.
Bestrooi de saus met het rozijnenmengsel.
Vouw de vrijgelaten randen naar binnen zodat er tijdens het bakken niks uit kan lekken.
Besmeer eventueel de randen met wat losgeklopt ei.
Bak de plaattaart in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot de randen mooi goudbruin zijn.
Haal de plaattaart uit de oven en bestrooi met de gehakte peterselie en serveer.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s