De meeste mensen kennen gazpacho als koude tomatensoep. Dat is tenminste hoe het Spaanse recept origineel gemaakt wordt. Het is een soep die gemaakt word van rauwe groente die niet verwarmd word. Hoe kouder de soep, hoe lekkerder hij vaak is. Het recept voor mijn versie lag al een hele tijd klaar in mijn boekje. Het enige was het wachten op het warme weer. Dan is hij namelijk toch het lekkerste om te eten. Ik maakte mijn gazpacho met komkommer in plaats van tomaat. Ik gebruikte verder avocado om het lekker romig te krijgen. Om hem extra fris te maken voegde ik wat limoen en munt toe. Voor wat extra pit maakte ik er wat snelle knoflook stengels bij. Serveer deze gazpacho bijvoorbeeld als voorgerecht op een warme zomer avond.
Dit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:
- 2 komkommer
- 1 avocado
- 2 takjes munt
- 2 takjes peterselie
- 1 limoen
- 4 boterhammen
- 1 teen knoflook
- zout en peper
- eventueel een scheutje water
Zo maak je het:
Snijd de komkommer in grove stukken en snijd de avocado in blokjes.
Hak de kruiden grof en doe ze samen met de komkommer en avocado in een blender of food processor.
Rasp de schil van een limoen erover en pers het sap er boven uit.
Maal alles goed tot een egaal mengsel en neem hier je tijd voor tot hij mooi glad is.
Voeg eventueel een scheutje water toe als je hem wat te dik vind.
Breng goed op smaak met zout en peper en schenk hem over in een kan waarmee je makkelijk later makkelijk de kopjes kunt vullen.
Zet hem in de koelkast tot hij goed koud is geworden.
Rooster ondertussen de boterhammen in een broodrooster.
Wrijf een teen knoflook aan beide kanten van de geroosterde boterhammen wanneer deze nog warm zijn.
Op die manier krijgen ze een pittige knoflook smaak.
Schenk de gazpacho in glazen en garneer eventueel met wat extra munt.
Snijd de boterhammen in 3 of 4 repen en serveer samen met de gazpacho.
Eet smakelijk!