Heb je wel eens van ingelegde (of ingemaakte) citroenen gehoord? Het word veel gebruikt in de Marokkaanse keuken. In een tajine, couscous of een salade bijvoorbeeld. Het is erg sterk van smaak en smaakt een beetje zout en zuur tegelijk. Het is niet echt een smaak die je in een gerecht kunt vervangen door een gewone citroen. De smaak is daarvoor te uniek. De smaak van deze ingelegde citroenen is zo sterk dat je vaak maar een klein stukje van de schil gebruikt. Het vruchtvlees zelf is namelijk te bitter. Je kunt ze kant en klaar in de winkel kopen. Al heb ik dat bij mij in de buurt nog niet echt gezien. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. En ik vertel je hieronder precies hoe je dat moet doen.
- 1 grote glazen pot, gesteriliseerd
- 7 kleine citroenen (of zoveel als er in je pot kunnen)
- 7 el grof zout (1 el zout per citroen)
- een paar extra citroenen voor het sap
Zo maak je het:
Was de citroenen goed en droog ze af.
Snijd een klein randje van de onderkant af zodat de citroenen recht op kunnen staan.
Snijd ze verticaal 2 x in, maar niet helemaal door zodat ze aan de onderkant nog aan elkaar zitten.
Op deze manier heeft iedere citroen als het ware 4 partjes.
Schep in iedere citroen een flinke eetlepel grof zout.
Zet ze rechtop in de glazen pot en sluit hem goed af.
Zet de pot voor 3 tot 4 dagen op een donkere en koele plek zodat de schil zachter kan worden.
Druk hierna de citroenen goed aan in de pot.
Schenk er citroensap over tot de citroenen helemaal onder staan.
De hoeveelheid citroenen die je hiervoor nodig hebt hangt af van het formaat van de pot en de hoeveelheid citroenen die je gebruikt hebt.
Sluit de pot weer goed af en laat hem minimaal 1 maand op een donkere en koele plek staan voor je het gaat gebruiken.
Ingelegde citroenen kun je zeker 6 maanden tot een jaar bewaren.
Let er dan wel op dat je de citroenen er alleen met schone lepels of vorken uit haalt.
Het gebruik van een ingelegde citroen in een recept:
Bepaal hoeveel je nodig hebt en laat de rest in de pot zitten.
Spoel het zout van de ingelegde citroen en dep het droog.
Verwijder het vruchtvlees en het witte gedeelte van de schil.
Deze zijn namelijk bitter.
Snijd de schil in dunne reepjes of kleine stukjes.
Dit is afhankelijk van het recept.
Eet smakelijk!