Pasta bolognese uit de oven met chorizo en venkelzaad


Pasta met bolognese saus is zo’n gerecht wat gewoon nooit gaat vervelen. Eens in de zoveel tijd is het gewoon hoog nodig om het weer eens te maken. En af en toe vind ik dan nog wel eens leuk om hem weer net iets anders te maken dan de vorige keer. De halve chorizo die nog in de koelkast lag kon ik hierdoor goed gebruiken. Ik gebruikte hem namelijk in plaats van de spekblokjes die ik er normaal doorheen doe. De kruiden had ik hierdoor ook bijna niet meer nodig omdat er al gelijk veel smaak vrijkwam. Om nog wat extra variatie toe te passen heb ik er ook nog wat venkelzaad door gedaan. Verder gebruikte ik penne in plaats van spaghetti en deed ik hem samen met wat mozzarella in de oven. Nou hoef je hem natuurlijk niet perse in de oven te doen zoals in dit recept, want de saus is samen met de traditionele spaghetti ook gewoon heel erg lekker.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 gr penne
  • 500 gr gehakt
  • 100 gr chorizo
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 flinke stengels bleekselderij
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 10 gr verse basilicum, fijngehakt
  • 1 bol mozzarella
  • 1 tl venkelzaad
  • scheutje rode wijn
  • zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de chorizo in hele kleine blokjes van ongeveer een halve cm.
Snipper de ui en snijd de wortel en bleekselderij in hele kleine stukjes.
Verhit een grote diepe pan met dikke bodem zonder olie of boter en voeg de stukjes chorizo toe.
Wacht als roerend tot het vet vrij komt en voeg dan de ui toe.
Pers de knoflook erboven uit en zet het vuur wat lager.
Bak het mengsel voor ongeveer 5 minuten tot de ui zacht is.
Voeg de bleekselderij, wortel en venkelzaad toe en bak alles nog eens 10 minuten tot de groente zacht is.
Doe het gehakt erbij en bak het rul.
Voeg een scheutje wijn toe en laat het even inkoken.
Schep de tomatenpuree erdoor en verwarm dit voor een minuut.
Voeg de tomatenblokjes toe en vul het blik voor een kwart met water en giet dit er ook bij.
Voeg eventueel wat zout en peper toe en breng alles aan de kook.
Laat het zachtjes op laag vuur met de deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten pruttelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en zet een grote ovenschaal klaar.
Breng een grote pan met water aan de kook en kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking.
Giet het af en voeg het samen met de basilicum toe aan de pasta saus.
Roer goed door elkaar en breng eventueel extra op smaak met zout, peper en een snufje suiker (voor als het wat te zurig is naar je smaak).
Giet alles in de ovenschaal, scheur de mozzarella in stukjes en verdeel die er overheen.
Bak het in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s