Oké, ik weet dat ik het er eerder nog over had dat we inmiddels weer gezondere keuzes gaan maken. Maar ik vind het gewoon erg moeilijk om lang geen pasta te eten. Daarnaast ben ik van mening dat het niet erg is om af en toe wat minder gezond te eten wanneer je het wel goed afwisselt en varieert. Laatst had ik ook al een pasta carbonara gemaakt, maar dan met champignons en bosui. Toch wilde ik nog een andere variatie maken. Deze versie met doperwten en een vleugje citroen lijkt namelijk net wat lichter te smaken dan de traditionele versie. Hierdoor vond ik hem perfect bij het lente weer passen. De spekreepjes heb ik, net als in mijn vorige carbonara recept, vervangen voor ham. Vooral omdat die gewoon heel goed bij de doperwten past. Wanneer je toch liever gebakken spekjes gebruikt, kun je dat natuurlijk ook gebruiken.
Dit heb je nodig voor 3 personen:
- 350 pasta
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren
- 125 tot 150 ml slagroom
- 2 flinke handen geraspte parmezaanse kaas
- 175 gr diepvries doperwten, ontdooid
- 150 gr hamreepjes
- 1 tl oregano
- zout en peper
Zo maak je het:
Breek de eieren in een kom en voeg hier de slagroom aan toe.
Rasp de schil van een citroen erover en voeg ook de geraspte parmezaanse kaas toe samen met wat zout en peper.
Kluts het geheel goed door elkaar en zet apart.
Breng een grote pan met water aan de kook en kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking.
Verhit ondertussen een pan met dikke bodem en voeg wat olie toe.
Bak hierin de hamreepjes 5 minuten tot ze zacht en eventueel wat bruiner worden.
Voeg 1 minuut voordat de pasta gaar is, de doperwten en de oregano toe aan de hamreepjes.
Giet de pasta af en roer het door het ham mengsel.
Zet het vuur helemaal laag en roer het eimengsel erdoor.
Blijf roeren tot het mengsel een mooi laagje om de pasta heen vormt.
Voeg eventueel wat extra room toe als dat nodig is.
Breng hem op smaak met zout en peper en serveer.
Eet smakelijk!