Courgette en bloemkool doen het naar mijn mening altijd goed in een soep. Dus toen ik een makkelijke soep met witte bonen wilde maken, wist ik meteen dat deze groente de basis moesten vormen. Je kunt uiteraard ook andere groente gebruiken, maar deze twee zijn gewoon favoriet bij mij. Ze zijn vrij neutraal van smaak, waardoor je er erg veel mee kunt variëren en er dingen aan toe kunt voegen. In dit geval voegde ik er witte bonen en geraspte kaas toe. Je zou er voor wat extra bite ook nog wat croutons over kunnen doen. Of gebruik voor de variatie andere groene groente zoals prei of broccoli bijvoorbeeld. Het is in ieder geval een ideale soep voor de lunch.
Dit heb je nodig voor ± 2 tot 3 personen:
- 750 ml groente bouillon
- 1 courgette
- 1 kleine bloemkool
- 1 groot blik witte bonen
- 1 ui
- 1 tl gedroogde oregano
- geraspte kaas naar smaak
- zout en peper
Zo maak je het:
Snijd de ui in halve ringen, de courgette in blokjes en de bloemkool in kleine roosjes.
Spoel de inhoud van het blik witte bonen af in een vergiet en laat het uitlekken.
Verhit wat olie of boter in een diepe pan en voeg de ui toe.
Bak deze 2 minuten tot het zachter word.
Voeg de courgette, bloemkool en oregano toe en bak dit al roerend 5 minuten.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het in 10 tot 15 minuten zachtjes gaar worden.
Haal de deksel van de pan en zet het vuur uit.
Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender.
Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de witte bonen toe.
Laat hem zachtjes zonder deksel nog een paar minuten pruttelen tot de bonen goed warm zijn.
Breng de soep op smaak met zout en peper en verdeel het over de kommen of borden.
Verdeel er wat geraspte kaas over en serveer meteen.
Eet smakelijk!