Andijvie stamppot met pompoen en oude kaas


Hopelijk loopt de winter nu zo’n beetje op zijn einde en kunnen we langzaamaan de dikke truien weer op gaan bergen. Maar tot het zover is kunnen we nog lekker genieten van de warme stamppotjes. Deze heerlijke andijvie stamppot met pompoen en oude kaas is daar een heel goed voorbeeld van. Vaak houden we het bij stamppot op de standaard recepten zoals we het van onze ouders of zelfs grootouders geleerd hebben. Die blijven natuurlijk ook heel erg lekker. Maar toch is het zo nu en dan ook wel eens leuk om er lekker mee te variëren. Deze stamppot lijkt eigenlijk wel een beetje op de gewone stamppot andijvie. Maar door er pompoen, oude kaas en pijnboompitten aan toe te voegen, krijg je ineens heel iets anders. Je zou er zelfs nog wat meer mee kunnen variëren door bijvoorbeeld weer andere kaas te gebruiken. Of kies een keer voor de traditionele uitgebakken spekjes. Serveer deze stamppot bijvoorbeeld met wat gebakken worstjes of gehaktballetjes. 
Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • ± 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 flespompoen (gesneden ongeveer 650 tot 700 gr)
  • 250 gr gesneden andijvie
  • 150 gr oude kaas
  • 30 gr pijnboompitten
  • 2 el creme fraiche
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • zout en peper

Zo maak je het:

Schil en snijd de aardappelen en pompoen in gelijke stukken van ongeveer 3 cm groot.
Doe ze in een grote pan met dikke bodem en zet ze onder water.
Breng aan de kook en kook met de deksel op de pan voor ongeveer 15 tot 20 minuten of tot de stukjes gaar zijn.
Dit is een beetje afhankelijk van hoe groot je het gesneden hebt.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en voeg de pijnboompitten toe.
Bak de pijnboompitten tot ze beginnen te geuren en goudbruin beginnen te worden.
Zet het vuur uit en zet de pijnboompitten apart in een bakje.
Snijd de oude kaas in kleine blokjes.
Giet de aardappelen en pompoen af en doe terug in de pan.
Stamp het samen met een klein beetje boter, de crème fraiche en eventueel wat melk samen tot een grove puree.
Als je er worstjes of gehaktballetjes bij geeft, kun je de jus eventueel ook gebruiken in plaats van het scheutje melk.
Dit geeft ook gelijk wat extra smaak.
Zet het vuur laag aan en roer de andijvie en kaas door de puree.
Breng goed op smaak met zout en peper en roer de pijnboompitten erdoor.
Laat even goed warm worden en serveer meteen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s