Frittata met champignons, tomaat en kaas

Het was echt enorm lang geleden sinds ik voor het laatst een frittata voor jullie maakte. En dat realiseerde ik me laatst pas. Waarschijnlijk omdat wij het thuis regelmatig eten zonder dat ik het op de foto zet. Meestal word een frittata namelijk gemaakt wanneer je verschillende restjes over hebt wat net te weinig is als volledige maaltijd. Bijvoorbeeld je laatste restje pasta of die paar geroosterde stukken groente die net niet op zijn gegaan. Deze keer koos ik ervoor om wat groente en kaas uit de supermarkt te halen en die te combineren met de tijm en cherry tomaatjes die ik nog had liggen. Zorg er bij het maken van een frittata wel voor dat je een koekenpan hebt die in de oven mag. De originele frittata word namelijk eerst aangebakken in de pan en gaart daarna verder in de oven. Wanneer je koekenpan dus in de oven mag, is het werk wel een stukje makkelijker. Wanneer je geen ovenbestendige koekenpan hebt, kun je je frittata ook gewoon bakken in de pan en hem dan halverwege omdraaien. Zet het vuur dan niet te hoog en gebruik eventueel een deksel. Anders is je ei aan de buitenkant te gaar en van binnen nog rauw.

Dit heb je nodig voor 2 personen als lunch:

  • 4 grote eieren
  • 250 gr kastanje champignons
  • ±10 cherry tomaatjes
  • 100 gr geraspte emmentaler of andere pittige kaas
  • 1 tot 2 el verse tijm blaadjes
  • 2 el room of melk
  • zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de champignons in plakjes en halveer de cherry tomaatjes.
Verwijder de zaadjes uit de tomaatjes (dit kun je er makkelijk uit drukken met je vingers).
Ris de blaadjes van de takjes tijm tot je ongeveer 1 tot 2 el hebt.
Breek de eieren in een kom en voeg een kwart van de kaas toe.
Giet er een scheutje room of melk bij samen met wat zout en peper.
Voeg de tijm toe en kluts alles goed door elkaar.
Roer de cherry tomaatjes erdoor en zet apart.
Verwarm de grillstand van de oven voor op 220 graden.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan die in de oven mag.
Voeg de champignons toe en bak alles op hoog vuur tot het eventuele vocht verdampt is en de champignons geslonken en licht bruin zijn.
Zet het vuur wat lager en giet het ei mengsel erbij.
Verdeel alles goed en bestrooi de bovenkant met de rest van de kaas.
Laat de bodem van het ei mengsel stollen en licht bruin worden en maak hem een beetje los van de rand van de pan met een spatel.
Zet het vuur uit en zet de pan in de oven voor 10 tot 15 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Houd hem goed in de gaten, want het kan ineens hard gaan aan het eind.
Haal hem uit de oven en kijk voorzichtig of het frittata los komt van de bodem.
Schud hem op een snijplank, snijd hem in stukken en serveer.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s