Engelse Cottage Pie

_PSA4599.jpg

Vlak voor het einde van het jaar, precies toen bekent werd dat de griep een epidemie was, kreeg ik griep. Hoe cliché wil je het hebben haha. Inmiddels zijn we een tijd verder en voel ik me gelukkig een stuk beter. Het enige waar ik nog last van heb is een erge kriebelhoest die bij mij altijd erg langzaam over gaat. In die anderhalve week dat ik ziek was, heb ik totaal niet in de keuken gestaan. Ik had er geen energie voor en proefde daarnaast ook niks. Laatst vond ik het tijd een weer eens een poging te wagen. Maar het moest wel echt comfort food zijn en lekker zacht voor mijn keel. Het ideale moment om weer eens een cottage pie te maken. Een echt Britse klassieker. Het is makkelijk te maken en de puree zorgt ervoor dat het ook nog eens lekker zacht is. Ideaal tijdens al die keelpijn en hoestbuien.

_PSA4611.jpg

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 300 gr wortel
  • 250 gr kastanje champignons
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 ml rode wijn
  • 1 el bloem
  • 1 tot 2 el Worcestershire sauce
  • 1 laurier blaadje
  • 1/2 bakje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 bouillonblokje
  • 800 gr kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • ±200 ml melk
  • een flinke klont boter
  • eventueel zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui en snijd de wortel en champignons in blokjes van 1 cm.
Verhit wat olie in een grote pan met dikke bodem.
Voeg het gehakt toe en bak het in een paar minuten gaar.
Schep de ui en wortel erdoor en bak voor 5 minuten terwijl je af en toe roert.
Voeg de champignons toe en bak nog eens 5 minuten.
Voeg de laurier en de tomatenpuree toe en roer even goed.
Schenk de wijn en Worcestershire sauce erbij en laat even inkoken.
Roer de inhoud van het blik tomatenblokjes erdoor samen met een scheutje water.
Breng aan de kook en kook met de deksel op de pan zachtjes voor 10 minuten.
Voeg een kwart of een half bouillon blokje toe samen met wat peper om op smaak te brengen.
Roer de peterselie erdoor en verwijder het laurier blaadje.
Roer de bloem erdoor om de saus een beetje in te laten dikken en verwarm hem een paar minuten goed.

Kook ondertussen de aardappelen in 20 minuten gaar in water met de rest van het bouillonblokje.
Giet af en laat even droog stomen.
Het vuur hoeft nu niet meer aan te blijven.
Voeg een klont boter toe en stamp de aardappelen fijn met een puree stamper.
Roer met een lepel, beetje bij beetje de melk erdoor tot je tevreden bent over de structuur.
Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
Schep het gehakt mengsel over de bodem van een ovenschaal en verdeel hier voorzichtig de puree overheen.
Zorg dat de schaal goed bedekt is met puree.
Het hoeft niet helemaal glad gestreken te zijn.
De structuur zorgt er namelijk voor dat het makkelijker bruin word in de oven.
Bak het schotel in de oven voor 25 tot 30 minuten of tot de randen goed bubbelen en de puree bruin begint te worden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s