Erwtensoep van oma

_PSA0204.jpgTot een paar jaar geleden was het bij ons traditie om een paar keer per winter bij oma erwtensoep te gaan eten. Daarna gingen we dan met zijn allen spelletjes doen. Dit waren een van mijn favoriete winteravonden. De laatste jaren gaat het wat minder goed met oma en word ze steeds vergeetachtiger. Koken doet ze niet meer sinds ze vorig jaar haar pols brak. Wij zorgen er nu voor dat er maaltijden in haar koelkast staan die ze op kan warmen. Dit houd in dat er dus ook geen erwtensoep meer word gemaakt en dat er ook geen spelletjes avond meer is. Dat is namelijk iets te vermoeiend voor haar. Het was dus tijd geworden dat wij zelf het recept kregen zodat we nog steeds die heerlijke erwtensoep konden maken. Nou ga je voor twee personen niet zo snel een enorme pan soep voor 6 personen maken. Dus tot nu toe had ik het nog niet zelf gemaakt. Mijn moeder en ik besloten dus laatst om het weer eens te maken nu het eindelijk kouder word. We wisten al dat we heel veel over gingen houden, maar dat kon natuurlijk mooi aan oma gegeven worden. Het is tenslotte haar recept. Vandaag is het dus tijd dat ik het recept ook met jullie ga delen. Hopelijk houden jullie er net zoveel mooie herinneringen aan over als wij.DSCN1987.jpg

Dit heb je nodig voor 6 personen:

 • 500 gr spliterwten
 • 3 of 4 bouillon tabletten
 • 1 laurierblaadje
 • peper
 • 3 uien
 • 1 winterwortel, 300 gr
 • 1 knolselderij, 400 gr
 • 2 preien
 • 5 takjes bladserderij
 • 250 gr rookworst
 • 400 gr schouderkarbonade
 • 2 liter water

Zo maak je het:

Was de spliterwten in een zeef en doe ze in een grote soeppan. Voeg de schouderkarbonade en 2 liter water toe en breng aan de kook zonder deksel. Schep met een schuimspaan het schuim eraf. Voeg de bouillon tabletten, laurier en wat peper toe zodra het kookt en laat met de deksel op de pan zachtjes 30 minuten koken. Intussen kun je de groente snijden.

Pel en snipper de uien. Schrap en was de wortel en snijd hem in kleine blokjes van ongeveer een cm. Schil de knolselderij en snijd ook deze in kleine blokjes van een cm. Let er op dat je het niet te groot snijd. Was de prei en snijd hem in halve ringen. Hak de bladselderij fijn en de rookworst in plakjes.

Haal de schouderkarbonade na 30 minuten uit de pan  en haal het vlees van het bot. Snijd het vlees in blokjes en doe terug in de pan samen met de groente en rookworst. Breng opnieuw aan de kook en laat 15 tot 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Wij laten hem meestal 30 minuten koken, maar als je de groente heel klein gesneden hebt, kan 15 ook goed zijn.

Laat de soep vervolgens afkoelen. De soep is namelijk het lekkerste als je hem een dag van te voren maakt. Een middag kan ook, maar een dag is nog lekkerder. Verwarm de soep later zachtjes tot het gaat koken. Laat de soep niet doorkoken en blijf goed roeren over de bodem van de pan. Hij kan namelijk vrij makkelijk aanbranden. Serveer dit met wat vers gebakken stokbrood.

Eetsmakelijk!

Een gedachte over “Erwtensoep van oma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s