Mijn ouders gingen ’s avonds uit eten waardoor ik de huis voor mezelf had. Tijd om weer eens hamburgers te maken dacht ik. Nadat al anderhalf jaar in de markthal werk, kwam ik er eindelijk achter dat er een tentje was dat lamsgehakt verkocht. Ik werd meteen enthousiast, aangezien ik dit recept al enige tijd in mijn boekje had staan. Ook wist ik dat er nog wat feta in de koelkast lag die ik er ideaal bij kon gebruiken. Lamsgehakt heeft natuurlijk een vrij specifieke smaak, maar samen met het zoute van de feta en het zurige van de salsa smaakt het juist overheerlijk. Ik heb er verder nog een flinke hoeveelheid verse peterselie ingedaan, maar tijdens het proeven merkte ik dat wat verse munt er ook best bij zou passen. Dus doe dat er vooral bij als je het toch al in huis hebt toevallig.
Dit heb je nodig voor 4 stuks:
- 4 hamburger broodjes
- ± 300 tot 350 gr lamsgehakt
- 100 gr feta
- 10 gr peterselie, fijngehakt
- 1/2 tl ras el hanout
- 1 ei, losgeklopt
- wat paneermeel
- een paar el yoghurt mayonaise of gewone
- 1 flinke tomaat
- 2 kleine geroosterde paprika’s of 1 grote
- 1 el olijfolie
- 1/2 el witte wijn azijn
- zout en peper
Zo maak je het:
Snijd de tomaat in plakjes en verwijder de zaadjes. Snijd de rest van de tomaat in hele kleine blokjes en doe dit ook met de geroosterde paprika.
Doe ze in een kom en voeg de helft van de peterselie toe samen met wat zout en peper.
Roer de olijfolie en de azijn erdoor en zet apart.
Doe het gehakt in een kom en verkruimel de feta erover.
Voeg de rest van de peterselie toe samen met de ras el hanout en wat zout en peper.
Meng alles door elkaar en voeg ei en paneermeel toe als dat nodig is tot je de juiste structuur hebt bereikt.
Ik gebruikte ongeveer de helft van het ei en 1 el paneermeel, maar dit ligt ook een beetje aan het gehakt wat je gebruikt.
Wanneer je er makkelijk een bal of burger van kunt vormen is het goed.
Vorm er 4 gelijke burgers van en leg ze op een bord.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan en leg de burgers er in.
Bak ze voor ongeveer 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur en keer ze regelmatig om.
Leg er eventueel halverwege een deksel op en zet het vuur laag.
Op die manier worden ze van binnen ook wat makkelijker gaar.
Snijd de broodjes door midden en bestrijk de onderkant met wat yoghurt mayonaise.
Leg hier de burgers op en hierna een flinke lepel van de tomaten salsa.
Leg de bovenkant van de broodjes erop en serveer.
Eet smakelijk!