Toen ik laatst vanuit mijn werk op weg naar huis was, liep ik langs een Turkse bakker. Ik besteedde er niet echt veel aandacht aan. Maar toch viel mijn oog op de tekst “bladerdeeg met gehakt”. De hele weg naar huis bleef ik er over nadenken tot ik uiteindelijk bij thuiskomst meteen een idee had. Dit bewijst maar weer dat je van de meest rare dingen inspiratie kunt krijgen. Dit recept heeft iets weg van een saucijzenbroodje, maar dan met een kruidige twist. Ik houd echt enorm van de combinatie van gehakt en feta. En al helemaal wanneer er kruiden aan toegevoegd zijn. Het klinkt heel simpel, maar toch is het heel erg lekker. Met de kruiden kun je uiteraard variëren om zo je eigen versie te creëren. Je kunt dit prima als lunch eten of als bijgerecht met bijvoorbeeld een rijstgerecht uit het midden oosten.
Dit heb je nodig voor 10 stuks:
- 10 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 300 gr gehakt
- 100 gr feta
- 1 1/2 tl garam masala
- snufje chili poeder
- 1 teen knoflook
- rasp van een 1/2 citroen
- zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehakt net gaar.
Voeg halverwege het bakken de garam masala, chili poeder, knoflook, citroenrasp, zout en peper toe.
Zet het vuur uit, snijd de feta in kleine blokjes en roer dit door het mengsel heen.
Laat het mengsel nog wat verder afkoelen.
Leg een plak bladerdeeg voor je op de snijplank en leg er in het midden een streep van het gehakt mengsel op (± 2 el per plak bladerdeeg).
Rol de plak op als een sigaar en leg hem met de naad naar beneden op de bakplaat.
Ga zo door tot alles op is en bestrijk de bovenkant van de bladerdeeg rolletjes met wat geklutst ei of wat melk.
Bak de rolletjes in de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven en laat ze heel even wat afkoelen.
Je kunt deze zowel warm als koud eten, hoewel warm wel mijn voorkeur heeft.
Eet smakelijk!