Stamppot andijvie met gebakken chorizo

_PSA4305.jpg
Het is herfst en dat betekent dat we weer ongestoord aan de stamppot kunnen. Iedereen kent de stamppotten wel met een lekker stukje rookworst of met wat uitgebakken spekjes. Als worstklant (zoals ik thuis genoemd word) weet ik daar alles van. Niemand kijkt er bij mij thuis nog van op wanneer ik weer eens mijn stukjes worst voor het laatst bewaar. Deze keer besloot ik ons echte Hollandse recept toch een beetje om te gooien. Ik verving de spekjes voor wat chorizo waardoor je in een klap een heleboel smaak aan je stamppot krijgt. Voor wat extra romigheid verving ik het klontje boter voor wat lepels creme fraiche. Het recept is verder nog net zo makkelijk als je van een stamppot gewend bent. En je krijgt het er ook nog steeds net zo lekker warm van. _PSA4312.jpg
Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • ± 1 kg kruimige aardappelen (ik kocht een zak voorgekookt en geschild, voor als je minder tijd hebt)
  • 400 tot 500 gr gesneden andijvie
  • 200 gr chorizo
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 150 ml creme fraiche
  • melk naar behoefte
  • zout en peper

Zo maak je het:

Kook de aardappels in een grote diepe pan voor ongeveer 20 tot 25 minuten of tot ze gaar zijn.
De kooktijd is afhankelijk van de grootte en of je voorgekookte aardappelen hebt gekocht of niet.
Voorgekookte aardappelen zijn namelijk in 10 tot 15 minuten al gaar.
Snijd ondertussen de chorizo in halve plakken en vergeet vooral het vliesje er niet af te halen.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de chorizo voor ongeveer 5 minuten.
Het is de bedoeling dat al het vet is vrijgekomen en de chorizo net knapperig begint te worden.
Wanneer je de chorizo helemaal uitbakt, word het te plakkerig en is het alsof je op karton zit te kauwen.
Laat de stukjes chorizo uitlekken.
Giet de aardappelen af en stamp ze met een puree stamper fijn.
Roer de creme fraiche, zout en peper erdoor en schenk er naar behoefte de melk bij.
Doe de andijvie en chorizo erbij, roer goed en warm even mee.
Voeg de kaas toe en eventueel extra melk.
Breng eventueel extra op smaak met zout en peper en serveer.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s