Romige citroen risotto

DSCN2527.jpg
Wanneer het stormt en regent buiten, eten we het liefst iets waar we het lekker warm van krijgen. Dat zelfde gevoel had ik dus ook toen ik een dag bij mijn vriend was. Ondanks dat we elkaar nog niet zo lang kennen, vinden we het wel leuk om gewoon lekker samen thuis te eten. Een regenachtige dag is daar natuurlijk ideaal voor. In mijn boekje stond al een tijdje het idee voor een citroen risotto. Perfecte timing om die eens verder uit te werken tot een volwaardig recept. Gelukkig had ik mijn kleine camera bij me zodat ik het eind resultaat gelijk op de foto kon zetten. Ondanks dat de keuken van mijn vriend niet echt compleet was (o.a. geen rasp voor de citroen en geen weegschaal voor de rijst), is het recept wel enorm goed gelukt en zeker voor herhaling vatbaar. Serveer hem lekker met wat gebakken inktvisringen en een salade. Dit heb je nodig voor ± 3 personen:

  • 200 gr risotto rijst
  • 1 tot 1 1/2 liter groente bouillon
  • 150 ml witte wijn
  • 1 citroen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • een flinke hand geraspte parmezaanse kaas
  • 2 el mascarpone
  • peper en eventueel zout

Zo maak je het:

Houd de bouillon warm in een pan op laag vuur.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn
Rasp de schil van 1 citroen en pers 1 helft uit.
Snijd de prei in halve ringen.
Verwarm een diepe pan met dikke bodem met wat olie of boter en voeg de ui, knoflook en prei toe.
Bak dit, op niet al te hoog vuur, zachtjes voor een minuut of 10 tot de prei geslonken en gaar is.
Roer de rijst erdoor en bak even mee tot de korrels gaan glanzen.
Schenk de witte wijn erbij en roer tot het vocht is opgenomen.
Voeg een soeplepel bouillon toe en wacht tot het vocht weer is opgenomen.
Zorg ervoor dat je regelmatig blijft roeren en dat het vuur niet te hoog staat.
Voeg iedere keer weer wat vocht toe wanneer het vorige grotendeels is opgenomen.
Proef tussendoor hoe ver de rijst al gaar is.
Voeg nog 1 lepel bouillon, de citroenrasp en sap toe wanneer je nog maar een hele kleine ‘bite’ hebt en de rijst zo goed als gaar is.
Roer de mascarpone en parmezaanse kaas erdoor en proef of je nog extra citroensap toe wilt voegen.
Breng op smaak met wat peper en eventueel zout en serveer direct.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s