We zitten inmiddels weer midden in de herfst en dus is het tijd om soep te gaan maken. Ik had al een hele tijd weer trek in bloemkool. Maar aangezien mijn vader daar niet zo’n fan van is, leek het me beter om het voor de lunch te maken terwijl hij aan het werk was. Als je in het bezit bent van een staafmixer of blender, is deze soep echt in een handomdraai gemaakt. Voor extra smaak maakte ik gebruik van wat groente bouillon en mosterd. Samen met de hamreepjes en de croutons van het vorige recept was er toch ineens een hele vullende lunch ontstaan. Je zou dit ook prima als voorgerecht kunnen serveren. Of zelfs als avondmaaltijd samen met een salade bijvoorbeeld.
Dit heb je nodig voor ongeveer 3 personen:
- 1 bloemkool
- 1 prei
- 250 gr hamreepjes
- ± 1 liter groente bouillon
- 2 el mosterd
- eventueel zout en peper
Zo maak je het:
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de prei in halve ringen.
Verhit wat olie in een diepe pan met dikke bodem.
Bak de bloemkool en de prei ongeveer 5 minuten of tot de prei zacht begint te worden en mooi fris van kleur is.
Voeg de bouillon en de mosterd toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag met de deksel op de pan en kook het mengsel voor 15 tot 20 minuten of tot de bloemkool goed gaar is.
Zet het vuur uit en blend alles met een staafmixer goed tot het een gladde soep is.
Voeg eventueel wat extra water toe als je hem dunner wilt hebben.
Roer de hamreepjes erdoor en breng opnieuw aan de kook.
Laat het een minuutje zachtjes pruttelen om de ham op te warmen.
Serveer met bijvoorbeeld de croutons met kruiden en parmezaanse kaas van het vorige recept.
Eet smakelijk!