Toen ik me laatst realiseerde hoe lang het geleden was sinds ik paprika’s had gevuld, ben ik meteen gaan brainstormen. Mijn vorige recept bevatte tonijn, dus deze keer wilde ik graag compleet het tegenovergestelde. De keus viel al snel op gehakt. Ik voegde er onder andere wat olijven en kaneel aan toe om er een beetje een Grieks tintje aan te geven. Ik wist al dat ik er gebakken aardappeltjes bij ging serveren. En aangezien mijn gevulde paprika toch een Grieks tintje kreeg, leek een beetje tzatziki bij de aardappels ook wel een goed idee. De vulling is prima van te voren te maken. Ik maakte per ongeluk veel te veel vulling (dat heb je wel eens bij het bedenken van eigen recepten), maar gelukkig is het makkelijk in te vriezen. Hierdoor kan ik later nog wat extra paprika vullen als ik weer eens trek heb. Het recept hieronder is trouwens wel aangepast. Als je dus net zo veel vulling wilt als ik, kun je het recept gewoon verdubbelen.
Dit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:
- 3 paprika’s
- 150 gr gehakt
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 5 gr verse peterselie, fijngehakt
- 1 el mascarpone
- 50 gr doperwten, ontdooid
- 1/2 blikje tomatenpuree
- 1 kleine tomaat
- 30 gr zwarte olijven
- 100 gr zilvervlies rijst
- 40 ml witte wijn
- 75 ml water
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl gedroogde oregano
- snufje chili poeder
- 1/2 tl kaneel
- een klein handje geraspte kaas
- zout en peper
Zo maak je het:
Kook de rijst, giet af en zet apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de paprika’s en verwijder het groen en de zaadlijsten.
Leg de paprika’s in een bakblik of ovenschaal en zet apart.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Hak de olijven in kleine stukjes en snijd de tomaat in kleine blokjes.
Verhit wat olie of boter in een diepe pan en fruit de ui in een paar minuten zacht.
Voeg de knoflook, het gehakt en de droge kruiden toe samen met wat zout en peper.
Roer goed en bak het gehakt rul.
Schep de tomatenpuree erdoor en bak voor 1 minuut tot het zijn zuurheid kwijt is.
Schenk de wijn erdoor en laat de alcohol verdampen.
Voeg de tomaat en de olijven toe en roer goed door.
Giet het water erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Doe de mascarpone erbij en roer goed tot het mooi is opgenomen.
Roer als laatste de rijst, doperwten en peterselie erdoor en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Vul de paprika’s en bestrooi met wat geraspte kaas.
Bak in de oven voor 30 tot 35 minuten of tot de paprika zacht is en de kaas bruin begint te worden.
Serveer met wat gebakken aardappels of een salade.
Eet smakelijk!