Zwarte olijven tapenade met champignons

_PSA3303.jpgKrijgen jullie ook wel eens nieuwe inspiratie van gerechten die je eigenlijk helemaal niet zo lekker vind? Dat had ik dus deze keer met een tapenade die mijn ouders een keer bij de kaasboer gehaald hadden. De basis van die tapenade waren paddestoelen. En ondanks dat ik het idee heel lekker vond klinken, vond ik de smaak een beetje vreemd en niet zo heel erg lekker. Het was zeker niet vies, maar hoe meer ik het at hoe minder lekker ik het eigenlijk vond. Omdat ik het idee wel heel leuk vond ben ik er een beetje over gaan nadenken. Er miste gewoon wat smaken terwijl andere smaken juist teveel overheerste naar mijn idee. Ik wist natuurlijk niet welke ingrediënten er allemaal gebruikt waren. Hierdoor heb ik de champignons in ieder geval als basis gebruikt waar ik andere smaken aan het toegevoegd. Uiteindelijk is het een combinatie geworden van gebakken champignons met zwarte (kalamata) olijven. Ik houd er persoonlijk wel van als een tapenade een klein zuurtje heeft. De balsamico die ik er aan heb toegevoegd zorgt daar dus voor terwijl de rest juist wat zachter smaakt. Ik kan wel zeggen dat ik erg tevreden ben met het resultaat. En dus is het tijd om het recept met jullie te delen zodat jullie lekker de keuken in kunnen duiken. 

_PSA3307.jpgDit heb je nodig:

  • 100 gr champignons
  • 130 gr kalamata olijven (of zwarte olijven, maar kies wel voor goede kwaliteit)
  • 1 teen knoflook
  • een paar takjes verse peterselie
  • 3 el geraspte parmezaanse kaas
  • 1 á 2 el balsamico azijn
  • 2 á 3 el olijfolie + wat extra om te bakken
  • zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de champignons in plakjes en de knoflook in kleine stukjes.
Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de champignons toe.
Bak ze een paar minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
Voeg zout, peper en de knoflook toe en bak tot de knoflook begint te geuren.
Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Doe de olijven, peterselie, 2 el olie en het champignons mengsel in een hakmolentje of foodprocessor en blend alles goed fijn.
Voeg de parmezaanse kaas en 1 el baslamico azijn toe en blend nogmaals goed.
Voeg eventueel extra olie toe als je nog niet tevreden bent over de structuur.
Proef of hij goed op smaak is en voeg eventueel extra balsamico, zout of peper toe.
Schep het mengsel over in een leuk schaaltje en serveer met wat stokbrood of toastjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s