Panzanella met gekleurde tomaten

_PSA3272.jpg
Panzanella is een echte Italiaanse klassieker. Deze heerlijke ‘brood salade’ werd vroeger vooral gegeten door de armere mensen die op deze manier het oude brood op konden maken. Vandaag de dag maken we deze salade niet alleen omdat we het oude brood niet weg willen gooien, maar vooral omdat we er gewoon trek in hebben. En natuurlijk omdat het heel erg lekker is. Door gebruik te maken van verschillende kleuren tomaten maak je er ook nog eens een kleurrijk geheel van. Panzanella kun je eigenlijk op 2 manieren eten. Brood in stukken snijden en door de salade roeren waardoor het brood lekker zacht word door alle dressing. Of brood in stukken snijden en roosteren in de oven waardoor het brood nog wat langer knapperig blijft. Persoonlijk vind ik de tweede optie vaak lekkerder. In het begin is het brood nog lekker krokant. Na een tijdje word het brood vanzelf een beetje zachter. Verder kun je in het recept lezen dat ik rauwe ui even laat weken in wat azijn of citroensap. Hierdoor word de ui wat zachter van smaak en wat minder pittig. Erg handig als je, net als ik, na het eten van rauwe ui het gevoel hebt alsof je de rest van de dag rauwe ui aan het eten bent. Die smaak raak je dan gewoon niet kwijt. Als je hier verder nooit last van hebt, kun je die stap dus eventueel weg laten. _PSA3283.jpg
Dit heb je nodig voor 1 tot 2 personen:

  • 150 gr gekleurde cherry tomaten
  • 1 gewone tomaat
  • 10 cm komkommer
  • 1 kwart rode ui
  • 2 flinke takken basilicum
  • 1 ciabatta broodje
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met wat bakpapier.
Breek het ciabatta broodje in niet al te kleine stukken en besprenkel met een heel klein beetje olie en wat zout en peper.
Bak de stukken ongeveer 20 minuten en schep ze halverwege een keer om.
Snijd ondertussen de cherry tomaten door midden en de gewone tomaat in stukjes.
Snijd de komkommer in kwarten en vervolgens in plakjes.
Snijd de rode ui in dunne plakjes en doe ze in een kommetje.
Bedek ze met witte wijn azijn of citroensap en laat ze ongeveer een half uurtje weken.
Meng voor de dressing 2 el citroensap, 3 el olijfolie, 1 tl mosterd en wat zout en peper goed door elkaar.
Doe alle tomaten en komkommer in een kom en scheur de basilicum erover.
Laat de rode ui uitlekken en doe bij de rest in de kom.
Druppel de dressing erover en meng even.
Schep als laatste het brood erdoor en meng even goed.
Als je het brood net iets te krokant vind kun je  de salade heel even laten staan.
Hoe langer je het laat staan, hoe meer dressing het brood opneemt en hoe zachter het word.
Serveer deze salade als lunch of als voorgerecht.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s