Romige bonenschotel uit de oven

_PSA3293.jpg
Als je aan bonen denkt, dan denk je aan chili con carne. Je denkt in ieder geval aan een Mexicaans gerecht. Maar bonen kun je natuurlijk ook prima met andere dingen combineren. Mijn favoriete manier om ‘andere’ bonen te maken is een ovenschotel. En dan het liefst een romige schotel. Zoals deze met creme fraiche en tomaat. Door verschillende soorten bonen te gebruiken, geef je je hele maaltijd een leuk nieuw uiterlijk. En door iedere keer weer andere groente of andere kruiden toe te voegen, kun je lekker veel combinaties proberen. Hierdoor eet je dus iedere keer weer iets nieuws en krijg je steeds meer ideeën om bonen in je maaltijd te verwerken. Vandaag koos ik ervoor om prei en ui bij mijn bonen te doen, maar je zou ook bijvoorbeeld voor courgette en gedroogde tomaatjes kunnen gaan. Deze schotel is in ieder geval heerlijk bij een stukje krokante kip en een salade. _PSA3298.jpg
Dit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:

  • 1 blik kidney bonen
  • 1 blik witte bonen
  • 1 klein blikje bruine bonen
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 el verse tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 125 gr creme fraiche
  • 50 gr panko
  • 75 gr geraspte kaas
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Spoel de bonen af en laat ze uitlekken.
Snipper de ui en snijd de prei in halve ringen.
Snijd de tomaten in blokjes en hak de knoflook fijn.
Verhit wat olie in een wok of andere diepe pan en voeg de ui, prei en knoflook toe.
Bak dit 5 minuten tot alles zacht en gaar is geworden.
Roer de tomatenblokjes (met het vrijgekomen vocht) erdoor en bak nogmaals 5 minuten terwijl je goed blijft roeren.
Of tot de tomaten worden opgenomen en bijna een soort saus worden.
Roer de tijm en oregano erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Meng de creme fraiche erdoor en warm even mee.
Roer de bonen erdoor en laat nog een minuut opwarmen.
Zet het vuur uit en schep alles in een ovenschaal.
Meng de geraspte kaas met de panko  en verdeel over de ovenschaal.
Bak de schaal in de oven voor 15 tot 20 minuten of tot de bovenkant mooi bruin is.
Serveer direct met een stukje krokante kip en een salade.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Romige bonenschotel uit de oven

  1. Hoeveel bonen heb je nodig? Bonen kun je vaak in blikken of potten met verschillende inhoud kopen. Welke hoeveelheid is er voor die recept gebruikt per bonensoort?

    Like

    1. De grote blikken die ik gebruik zijn 400 gram en de kleine blikjes zijn 200 gram. Dit gewicht is nog wel inclusief het vocht wat nog afgegoten moet worden

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s