Pastinaak is wat ze noemen een ‘vergeten groente’. Mensen kennen het vaak niet of eten het bijna nooit. Ik val onder de laatste categorie. De laatste keer dat ik pastinaak at is misschien wel een jaar geleden. Zonde natuurlijk, want het is een hele lekkere groente. Het is familie van de wortel en het smaakt een beetje zoetig. Ver weg vind ik de smaak een beetje op zoete aardappel of pompoen lijken, maar dat is natuurlijk mijn mening. De reden waarom mensen het zo weinig eten is waarschijnlijk het feit dat ze niet weten wat ze er mee moeten doen. Je kunt het natuurlijk simpel koken met wat aardappelen en vlees erbij, maar dat is enigszins saai. Je kunt er ook voor kiezen om het met andere groente samen te roosteren in de oven (mijn vaders favoriet) of je kunt er een heerlijke soep van maken. Maar vandaag gebruik ik het in een heerlijke ovenschotel. Ook gewoon met aardappelen en een stukje vlees erbij, maar dan totaal niet saai. En ook nog eens heel erg makkelijk. Lees snel verder voor het recept.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 600 tot 800 gr pastinaak
- 2 tomaten
- 2 eieren
- 2 el verse tijmblaadjes
- 2 el verse, gehakte bieslook
- 200 ml slagroom
- een flinke hand geraspte kaas
- zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden en schil de pastinaak.
Snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in plakken.
De kleinere kun je in vieren snijden en de grotere in plakken.
Doe ze in een pan met water en kook ze ongeveer 10 minuten voor.
Giet af en laat ze een klein beetje afkoelen.
Kluts ondertussen de eieren en slagroom door elkaar en voeg de tijm, bieslook, zout en peper toe en meng goed.
Snijd de tomaten in plakken.
Verdeel de pastinaak in een ovenschaal en schenk het ei/slagroom mengsel erover.
Verdeel de plakken tomaat erover en besprenkel met geraspte kaas.
Besprenkel de bovenkant eventueel met wat extra zout en peper en bak in de oven voor 30 minuten.
Of tot het ei gestold is en de bovenkant goudbruin begint te kleuren.
Serveer met een aardappel gerecht en een stukje vlees.
Eet smakelijk!