Burgers van aardappel en zuurkool

_PSA2948.jpg
Ja, daar hebben we de aardappelpuree addict weer! Het was weer eens hoog tijd om iets met aardappelpuree te maken. De winter is een beetje voorbij (yes!) en dus worden de stamppotten weer wat minder tevoorschijn gehaald. Ik haal hem met dit recept toch nog wat naar voren door er iets heel anders mee te doen. Namelijk burgers maken. Ik wilde al een hele tijd iets met zuurkool maken en vond steeds maar niet genoeg inspiratie. Het is namelijk niet iets wat we heel vaak eten thuis. Ook wilde ik heel graag een keer zelf aardappelkroketjes maken. Uiteindelijk wist ik precies wat ik wilde maken. Ik heb de zuurkool stamppot als het ware gecombineerd met de aardappelkroketjes. Ondanks dat ik deze dag niet helemaal lekker was, was ik toch enorm blij met mijn creatie. Want van aardappel puree word ik bijna altijd blij. Serveer deze burgers lekker met een salade en een stukje vlees. Of met wat rookworst om het toch nog een beetje extra winters te maken. Dit recept is trouwens ook ideaal om wat restjes zuurkool op te maken._PSA2954.jpg
Dit heb je nodig voor ongeveer 6 stuks:

  • ± 500 gr aardappelen
  • 250 gr zuurkool, heel goed uitgelekt en uitgeknepen
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 eieren
  • 4 el bloem
  • 6 el panko of paneermeel
  • zout en peper
  • flinke klont boter
  • flinke scheut olie

Zo maak je het:

Schil de aardappelen en snijd ze in wat kleinere stukken.
Kook ze voor ongeveer 20 tot 25 minuten tot ze goed gaar zijn.
Giet af en voeg wat zout, peper en karwijzaad toe.
Stamp alles goed met een pureestamper tot er geen klontjes meer in zitten en je een egale puree hebt.
Je hoeft geen vocht toe te voegen omdat je nog burgers gaat vormen. Dit gaat makkelijker als de puree wat stugger en dikker is.
Schep de zuurkool er goed door en laat alles afkoelen tot je het met de hand gemakkelijk kunt aanraken.
Breek de eieren in een diep bord en kluts het goed los.
Doe de bloem ook in een diep bord en doe het zelfde met de panko of het paneermeel.
Vorm ballen van het aardappel mengsel en druk ze platter om er burgers van te vormen.
Wentel de burgers eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de panko of het paneermeel.
Leg ze even op een bord en verwarm de boter en olie in een koekenpan.
Doe net wat meer olie en boter in de pan dan je normaal zou doen.
Zo zorg je ervoor dat de zijkanten van de burgers ook een beetje meegebakken worden.
Bak de burgers een paar minuten per kant tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Laat ze eventueel een beetje uitlekken op keukenpapier en serveer.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s