De welbekende hummus is inmiddels bij veel mensen niet meer weg te denken uit de koelkast. Lekker op brood of bij je avondmaaltijd. Maar wist je dat je er enorm mee kunt variëren? En dan heb ik het niet alleen over een ander smaakje toevoegen. Ik maak hem deze keer compleet anders. Ik gebruik nog steeds de basis van peulvruchten, maar in plaats van de gebruikelijke kikkererwten gebruik ik witte bonen. Verder is een Italiaanse hummus natuurlijk niet compleet zonder tomaat en basilicum. Dus met een paar ingrediënten heb je echt een heerlijke dip of spread voor een feestje of gewoon op brood. Waarschijnlijk is iedereen verbaasd als je vertelt dat die heerlijke spread gemaakt is met witte bonen.
Dit heb je nodig voor een flinke hoeveelheid:
- 1 pot (330 gr niet uitgelekt) witte bonen
- 150 gr zongedroogde tomaten
- een flinke hand verse basilicum
- ± 4 of 5 el olijfolie of naar behoefte
- eventueel een scheutje citroensap
Zo maak je het:
Spoel de witte bonen af en laat ze uitlekken.
Doe ze samen met de zongedroogde tomaat en basilicum in een foodprocessor of blender.
Maal alles fijn en voeg lepel voor lepel wat olijfolie toe tot je een mooie egale massa hebt.
Proef even en voeg eventueel een klein scheutje citroensap, zout of peper toe.
Als je de substantie wat romiger en dunner wilt kun je ook beetje bij beetje wat water toevoegen.
Laat de foodprocessor tussendoor goed blenden om hem mooi glad te krijgen.
Schep de hummus in een leuk schaaltje en serveer meteen of bewaar afgedekt in de koelkast.
Eet smakelijk!