In 2016 zagen we de nieuwe trend van de poké bowl opkomen. En in het nieuwe jaar gaan we daar gelukkig gewoon mee door! Misschien heb je nu geen idee waar ik het over heb, maar ik leg het je uit. Het gerecht komt uit Hawaii en lijkt eigenlijk een beetje op de wat meer bekende sushi bowl. Er word hierbij vooral gebruik gemaakt van vis en groente. Als basis kies je vaak uit rijst of sla waarbij je vis, verschillende groente en een saus combineert. De combinaties hierin zijn vrijwel eindeloos waardoor je dus precies je favoriete bowl kunt samen stellen. Ook is dit het ideale gerecht om restjes groente of vis (of kip en tofu) op te maken. Uiteindelijk is dat ook de reden waarom de mensen in Hawaii deze bowl bedacht hebben. In deze poké bowl koos ik voor rijst en zalm. Ook zie je hier mais op de foto staan. Om een bepaalde reden vind ik mais bij sushi heel erg lekker. Dat was dus ook de reden waarom ik het hier gebruikt hebt. Maar als jij hele andere groente lekker vind, kun je die gerust vervangen. En wisten jullie trouwens dat er in Rotterdam het eerste Poké bowl tentje is geopend? Ik ben er inmiddels al twee keer geweest en ik ben fan!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 250 gr sushi rijst
- 175 gr verse zalm of tonijn
- 1 avocado
- 1 wortel
- een klein blikje mais
- 2 lente ui
- 2 el mayonaise
- wasabi naar smaak
- 2 el sojasaus
Voor de marinade:
- 1 el honing
- 2 el sojasaus
- scheutje citroensap
- 1 el sesamzaadjes
- peper
Zo maak je het:
Kook de sushi rijst volgens aanwijzingen op de verpakking en laat het afkoelen.
Snijd ondertussen de zalm of tonijn in kleine blokjes en doe ze in een kom.
Doe alle ingrediënten voor de marinade bij de vis en roer goed zodat alle stukjes bedekt zijn.
Dek af met wat plastic folie en zet voor 30 minuten tot 1 uur in de koelkast.
Waarschijnlijk is de vis ongeveer klaar wanneer de rijst ook klaar is.
Roer de mayonaise en de gewenste hoeveelheid wasabi door elkaar en zet apart.
De hoeveelheid wasabi hangt af van de gewenste pittigheid.
In plaats van wasabi zou je ook mierikswortel kunnen gebruiken.
Giet de mais af en snijd de lente ui in ringen.
Rasp de wortel en snijd de avocado in stukjes.
Verdeel de rijst over 2 kommen en verdeel de gemarineerde vis in het midden.
Leg er omheen de mais, wortel en avocado.
Bestrooi het geheel met de lente ui en besprenkel met wat sojasaus.
Leg in het midden van de bowl een lepeltje wasabi mayonaise en bestrooi het geheel eventueel met wat extra sesamzaadjes.
Eet smakelijk!