Goed gevulde aardappelsoep met ham

_PSA2213.jpg
Het was een stormachtige en regenachtige dag toen ik laatst een dagje vrij had. Ik had een hoop te doen die dag en zat dus regelmatig op de fiets. Je kunt die vrije dag dus eigenlijk beter een vrije dag tussenhaakjes noemen, maar goed. Niemand word echt vrolijk van zulk slecht weer. En al helemaal niet als je 5 van de 6 fietsritten nat geregend word. Dit was dus het ideale moment om de eerste grote pan soep van het seizoen te maken. En dan wel zo eentje waar je het lekker warm van krijgt. Omdat het een echte maaltijd soep moest worden, heb ik er lekker veel groente in gedaan. Een handje geraspte kaas over je kom soep sprenkelen is trouwens ook echt een lekkere toevoeging. Doop er ook lekker wat stokbrood in en je maaltijd is compleet.Mijn missie was aan de einde van het avondeten wel goed geslaagd. Iedereen had het lekker warm en zat goed vol. _PSA2217.jpg
Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:

  • ± 700 gr vastkokende aardappelen
  • 2 preien
  • 1 kleine broccoli
  • 300 gr wortel
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el verse gehakte peterselie
  • 250 gr hamblokjes
  • 1,5 liter groente bouillon
  • 200 ml melk
  • 2 grote el creme fraiche
  • 2 tl paprika poeder
  • zout en peper
  • flinke klont boter
  • eventueel geraspte kaas voor er overheen

Zo maak je het:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 tot 2 cm en snipper een ui.
Snijd de wortel in blokjes van 1 cm en de prei in halve ringen.
Verhit een grote diepe pan met een flinke klont boter en doe hier de ui, wortel, prei en aardappels bij en pers de knoflook er boven uit.
Roer even goed door en voeg de paprikapoeder toe.
Laat dit onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten bakken.
Snijd ondertussen de broccoli in hele kleine roosjes.
Voeg na 5 minuten de broccoli en hamblokjes toe en laat nog een minuut bakken.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
Laat afgedekt ongeveer 20 minuten pruttelen op laag vuur tot de groente gaar zijn.
Stamp met een puree stamper een paar keer in de pan om enkele aardappelblokjes te pureren.
Dat hoeft niet, maar het zorgt ervoor dat de soep ietsje dikker word.
Roer de melk en creme fraiche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Roer de gehakte peterselie er ook door en breng de soep net aan de kook zodat alles goed warm is.
Zet het vuur uit en schep de soep in kommen.
Besprenkel eventueel met wat geraspte kaas.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s