Aangezien het nu officieel herfst is, mogen we de pompoen weer in huis halen. Oké, ik weet dat pompoen tegenwoordig het hele jaar door te koop is, maar in de herfst en de winter vind ik hem toch lekkerder. Afgelopen winter had ik al een overheerlijke risotto met pompoen gemaakt, maar nu was het toch eens tijd om het in de pasta te gebruiken. En pasta uit de oven is in de herfst natuurlijk ook altijd lekker. Deze keer had ik een flinke hoeveelheid gemaakt waar we volgens mij zelfs met zes personen van konden eten. Ideaal dus als je voor een grotere groep mensen kookt. Wij waren dit keer met zijn vieren en hadden zoveel over dat er een ruim portie voor oma over was die ze mee naar huis kon nemen. En dat was nadat er een paar mensen al extra hadden opgeschept. Wat ook heerlijk is aan dit recept, is dat je het prima van te voren kunt maken zodat hij ’s avonds alleen nog maar de oven in hoeft.
Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:
- 400 gr fussili of penne
- 1 flespompoen.
- 1 ui
- 200 gr spekreepjes
- 2 tl gedroogde salie
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
- 2 el mascarpone
- 200 gr geraspte mozzarella, of andere kaas
- zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden en snipper een ui.
Haal de schil van de pompoen, snijd hem door midden en verwijder de zaadjes.
Snijd de pompoen in plakken van een cm breed en snijd die vervolgens in blokjes van 1 tot 2 cm.
Verwarm een grote pan met dikke bodem zonder olie of boter en bak de spekreepjes een paar minuten tot ze beginnen te verkleuren.
Voeg de ui toe en bak tot ze glazig zijn.
Schep de pompoen en de kruiden erdoor en laat 5 minuten bakken.
Giet het blik tomatenblokjes erbij en breng aan de kook.
Laat dit 5 tot 10 minuten zachtjes koken op laag vuur met de deksel op de pan.
Kook ondertussen de pasta volgens aanwijzing op de verpakking en giet af.
Roer de mascarpone door de pompoen en breng de saus op smaak met zout en peper.
Doe de pasta erbij en roer goed door.
Giet het pasta mengsel in een ovenschaal en besprenkel met geraspte mozzarella.
Bak in de oven voor 20 tot 25 minuten of tot de kaas begint te verkleuren.
Serveer met een tomatensalade.
Eet smakelijk!