Homemade appelflappen

_PSA1954.jpg
Dit jaar hebben we voor het eerst appels uit eigen tuin. En dat kleine boompje heeft het nog behoorlijk goed gedaan ook! Ze waren wel een maatje kleiner dan de appels uit de winkel. Maar we hadden toch een behoorlijke schaal vol. En ze waren ook nog eens lekker fris en zoet. Precies zoals appels horen te smaken naar mijn mening. Toch vonden we het zonde om ze gewoon zo op te eten. Tijd om er dus wat leuks mee doen! In de vriezer hadden we nog wat velletjes bladerdeeg. Mijn moeder kwam toen op het idee om eens een keer appelflappen te maken. Iets wat echt ontzettend lang geleden was. De laatste keer dat ik zelf appelflappen maakte, zat ik in het eerste jaar van de middelbare school. Iets wat in ieder geval al meer dan 10 jaar geleden is (oke, nu voel ik me oud…). Het recept wist ik nog min of meer uit mijn hoofd. En dat zonder dat ik het ooit opgeschreven heb. Dat laat dan ook wel weer zien hoe makkelijk het is om zelf te maken. Ik kan je alvast zeggen dat ze zo lekker waren, dat ze de volgende dag niet meegemaakt hebben. Pas trouwens wel op dat je ze niet te vol schept met appel. Ze moeten natuurlijk ook nog dicht gevouwen worden. 
_PSA1961.jpg
Dit heb je nodig voor 8 stuks:

  • 8 vellen bladerdeeg
  • 2 appels, of meerdere kleintjes
  • een flinke hand rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 2 tot 3 el kristalsuiker + wat extra voor de bovenkant
  • een scheutje citroensap

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en schil de appels.
Snijd de appels in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd de kwarten in plakjes en de plakjes in kleine stukjes.
Doe ze in een schaal en besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.
Doe de rozijnen en kaneel erbij en meng goed.
Voeg de suiker toe en kijk even hoe zoet je het wilt maken.
Roer alles goed door en leg een vel bladerdeeg voor je.
Leg 1 tot 2 el van het appel mengsel schuin op de helft van het bladerdeeg.
Bestrijk de randen met wat water en vouw de andere helft van het bladerdeeg over het appel mengsel.
Druk de randen goed aan en leg de appelflap op de bakplaat.
Ga zo door tot je bladerdeeg op is.
Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met wat water en besprenkel het met wat kristalsuiker.
Bak de appelflappen in de oven voor 15 tot 20 minuten.
Of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Laat ze voor het serveren even afkoelen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s