De bramenstruik in onze tuin is dit jaar echt enorm gegroeid. Als we hem tussendoor niet een klein beetje gesnoeid hadden, dan kon de achterdeur waarschijnlijk niet meer open. Iedere dag controleren we de struik op rijpe bramen. De hoeveelheid bramen die in deze jam zit, heeft ons maar 2 dagen plukken gekost. En de struik is nog lang niet leeg. Normaal gesproken maken we van deze bramen het liefst ijs. Maar omdat we dit jaar zoveel hadden, moesten we er toch ook iets anders mee gaan doen. Anders zouden we er nooit doorheen komen. Tijd om samen met mijn moeder jam te maken. Iets wat ik nog nooit gedaan had. Het was in ieder geval wel een gezellige kliederboel, maar dat hoort er zo af en toe ook bij. Inmiddels hebben we hem al geproefd. En ik kan alvast zeggen dat hij heerlijk is! Wat wij wel prettig vinden, is dat hij niet zo mierzoet is als in de winkel. Je proeft echt heel goed die verse fruit smaak. Nou hebben wij bramen gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat je geen ander rood fruit kunt gebruiken. Maak hem gerust met bijvoorbeeld frambozen of aardbeien.
Dit heb je nodig voor ± 3 potten:
- 585 gr verse bramen
- 550 gr gelei suiker
- een flinke scheut citroensap
Zo maak je het:
Leg wat glazen potten zonder deksel in een grote pan en vul hem met water en wat lepels soda.
Kook de potten voor ongeveer 30 minuten en spoel ze vervolgens af met heet water.
Dit is nodig om de potten steriel te maken.
Zorg dat je fruit goed gewassen en droog is.
Pureer ongeveer de helft van de bramen zo fijn of zo grof als je zelf wilt.
Doe het samen met de rest van de bramen en de andere ingrediënten in een pan.
Breng het al roerend aan de kook en laat het vervolgens 4 minuten flink koken.
Schep het hete mengsel in potten en draai de deksels dicht.
Laat de potten op zijn kop voor 5 minuten staan en draai ze daarna weer om.
Laat de jam volledig afkoelen op het aanrecht en serveer op wat brood.
Als de potten ongeopend bewaard worden, is de jam zeker 6 tot 12 maanden houdbaar.
Eet smakelijk!