Mexicaanse burgers

_PSA1720.jpg
Wat was ik blij toen mijn moeder vroeg of ik een keer hamburgers wilde maken! Het was namelijk niet iets wat ik zo één twee drie had verwacht. Mijn vader houd totaal niet van het ‘hamburgers eten’. Iets wat je bij een man niet zo snel zou verwachten. Om die reden had mijn moeder dus nooit echt zelf hamburgers gemaakt. Mijn vader vind het namelijk maar zo’n kliederboel met van die nattige broodjes erom. Wat ik dus gelijk als een uitdaging zag natuurlijk. Binnen vijf minuten was ik al aan het brainstormen en het idee kwam al vrij snel boven drijven. Op de site heb ik al eerder cheeseburgers gemaakt. Ik wilde dit keer iets met guacamole. Ik had het namelijk al verschillende keren bij restaurants en fast food ketens besteld, maar iedere keer was ik een beetje teleurgesteld in de hoeveelheid guacamole die er op zat. Het stond dus vast dat ik dat er sowieso op ging doen. Samen met lekker veel kruiden en natuurlijk tortilla chips. En ja, zelfs mijn vader vond het lekker. In ieder geval 10 x lekkerder dan bij de fast food restaurants. Al hoefde hij het niet iedere week te eten._PSA1728.jpg
Dit heb je nodig voor 4 a 5 stuks:

  • 4 of 5 hamburger broodjes, of (sesam) bolletjes
  • 500 gr runder gehakt
  • 1 avocado, ik had er 2 omdat ze zo klein waren
  • 1 tomaat
  • wat blaadjes sla
  • 1 zak tortilla chips, naturel
  • 4 of 5 plakjes cheddar smeltkaas
  • 1 ei
  • paneelmeel, naar behoefte
  • citroensap
  • 1 tl gerookt paprika poeder, gewone kan ook
  • 1 tl komijn poeder
  • 1/2 tl ui poeder
  • 1/2 tl knoflook poeder
  • flinke snuf chili poeder
  • zout en peper

Zo maak je het:

Kluts het ei los en doe het gehakt in een grote kom.
Voeg de gerookte paprika poeder, komijn poeder, ui poeder, knoflook poeder, chili poeder, zout en peper toe en meng even met schone handen door elkaar.
Voeg naar behoefte ei en paneelmeel toe tot je er mooie samenhangende burgers van kunt vormen.
Ze mogen niet te nat of te droog zijn. Ik gebruikte 1 ei en ongeveer 2 el paneermeel.
Leg ze op een bord en laat ze minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Snijd de avocado in blokjes en prak ze in een kom met een vork.
Snijd de tomaat in plakjes en verwijder de zaadjes. Snijd de plakjes vervolgens in blokjes en doe ze bij de avocado.
Breng op smaak met citroensap, zout, peper en chili poeder.
Leg plastic folie direct op de guacamole terwijl je verder kookt. Dit voorkomt verkleuring wat langer.
Verhit de gril stand van de oven en snijd de broodjes door midden.
Leg ze op een bakplaat en gril ze voor 2 minuten tot ze wat bruiner en krokanter worden.

Verhit een koekenpan met boter en bak de burgers ongeveer 8 tot 10 minuten en keer ze regelmatig.
Leg de laatste halve minuut een plakje cheddar kaas op iedere burger en leg een deksel op de pan.
Zet het vuur laag en laat het bakken tot de kaas gesmolten is.
Leg op ieder broodje wat blaadjes sla op de bodem.
Leg hier de burger op gevolgd door een flinke dot guacamole en leg er als laatste wat tortilla chips op.
Leg de bovenkant van het broodje er op en serveer met de rest van de chips en guacamole.

Eet smakelijk!

2 reacties op ‘Mexicaanse burgers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s