Risotto met spinazie en parmaham

_PSA0995.jpgOm een bepaalde reden zat ik het hele weekend in een Italiaanse sfeer. De ene dag at ik pasta en de andere dag at ik deze risotto. Welke erg goed gelukt was trouwens. Het was de laatste dag dat mijn vriend thuis was voor hij op uitzending moest voor zijn werk. Ik wilde het eten dus net ietsje luxer maken dan anders. In plaats van spekjes besloot ik dus om parmaham te kopen. Je zou deze ook krokant kunnen bakken en het vervolgens in stukjes breken. Maar omdat de andere ingrediënten ook al redelijk zout waren, was dit voor mij de reden om dit niet te doen. En ik vond de zachte parmaham trouwens ook wel lekker erdoor. We vonden dit recept zo lekker dat er geen korreltje in de pan is achter gebleven haha. Dat zegt wel iets toch? Voor de variatie zou je nog een lepeltje mascarpone door de risotto kunnen roeren als je dat in huis hebt. Dat maakt het nog romiger. _PSA1005.jpgDit heb je nodig voor 2 tot 3 personen:

  • 200 gr risotto rijst
  • 250 ml witte wijn
  • 70 gr parmaham
  • 250 gr diepvries spinazie, ontdooid en het overtollige vocht er uit geknepen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 40 tot 50 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 1 tot 1 1/2 liter bouillon
  • olie of boter

Zo maak je het:

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de ham in grove stukken. Houd de bouillon in een pannetje warm op laag vuur en houd en soeplepel gereed. Verhit wat olie of boter in een diepe pan met dikke bodem en fruit de ui een paar minuten tot het glazig is. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee.
Roer de rijst erdoor en bak een minuutje mee tot de korrels mooi glimmen. Schenk de wijn erbij en laat de alcohol verdampen en inkoken. Schep nu lepel voor lepel de bouillon in de pan en laat het tussendoor zachtjes koken zodat de rijst het goed op kan nemen. Voeg pas de volgende lepel toe als het vocht zo goed als opgenomen is. Ga door tot de rijst bijna gaar is. Roer de ham en spinazie erdoor en voeg nog wat vocht toe. Laat even warm worden. Proef of de rijst gaar is en schep de parmezaanse kaas erdoor. Als je risotto wat droog is, kun je nog een klein beetje vocht toevoegen.
Proef tussendoor tijdens het koken goed of de rijst niet te gaar word. Dit vergt wel wat oefening, maar als je het eenmaal door hebt weet je precies wanneer je moet stoppen. Zet het vuur ook niet te hoog. Risotto maken vergt geduld en kan zo een half uur duren. Maar dat is het wel waard.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s