Risotto met pompoen en prei

DSCN1861.jpgOndanks dat we, terwijl ik dit schrijf, nog steeds op de kou zitten te wachten (15 graden in december blijft vreemd), heb ik al redelijk vaak trek in pompoen. Ik besloot er deze keer risotto bij te maken. Met risotto kun je mij altijd blij maken, maar in de winter met pompoen is het extra lekker. Ik had nog wat mascarpone van gisteren over, wat ik er voor de romigheid ook nog doorheen kon doen. Natuurlijk had ik weer teveel gemaakt, maar met risotto vind ik dat altijd zo lastig in te schatten. Maarja, is dat nou zo erg dat je later restjes ervan kunt eten? Nee toch? Misschien benoem ik deze versie van risotto wel tot mijn favoriet!DSCN1864.jpgDit heb je nodig voor 2 tot 3 personen:

 • 200 gr risotto rijst
 • 1 flespompoen
 • 2 prei
 • 125 gr spekjes
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 200 ml droge witte wijn
 • 1 liter groente bouillon
 • 50 gr geraspte parmezaanse kaas
 • 2 el mascarpone
 • klontje boter
 • eventueel zout en peper

Zo maak je het:

Schil de pompoen en verwijder de zaadjes aan de binnenkant. Snijd hem vervolgens in kleine blokjes van ongeveer een cm. Snijd de preien in halve ringen (niet het hele donkere deel). Verhit een koekenpan zonder olie of boter en voeg de spekjes toe. Bak ze ongeveer 3 minuten en voeg daarna de pompoen toe. Bak alles 5 minuten mee en schep af en toe om. Doe een deksel op de pan en zet het zuur lager. Bak ongeveer 5 tot 10 minuten of tot de pompoen zacht is en schep af en toe om. Let er wel op dat je het niet zo lang bakt dat de pompoen bijna puree word. Je wilt wel dat de vorm behouden blijft als je roert. Zet het mengsel apart in een kom.
Verhit een diepe pan met dikke bodem met een klontje boter. Voeg de prei toe en bak 5 minuten.
Voeg de droge rijst toe en schep een minuut om tot de korrels glanzen. Schenk de wijn erbij en laat het al roerend verdampen en inkoken. Zorg er ondertussen voor dat je liter warme bouillon klaar staat. Voeg vervolgens steeds een beetje bouillon toe wanneer het vorige vocht bijna helemaal is opgenomen en roer regelmatig.
Wanneer je over de helft bent met je bouillon kun je de rijst even proeven om te kijken hoe gaar hij al is. Ga net zo lang door met bouillon toevoegen tot je nog maar een heel klein beetje ‘bite’ hebt. Dit duurt meestal ongeveer 20 tot 30 minuten, maar hou er wel rekening mee dat dit per keer kan verschillen.
Als je rijst bijna gaar is, voeg je het pompoen mengsel toe samen met de tijm, mascarpone en kaas. Roer door en voeg nog een klein beetje bouillon toe. Zorg dat de pompoen goed verwarmt word en de risotto lekker romig is. Als je merkt dat het te droog is, voeg je gewoon nog wat bouillon toe. Proef nog even om te kijken of je rijst gaar is. Als het goed is, heb je nu net geen ‘bite’ meer. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper en serveer.

Trouwens, wees niet bang als het de eerste keer niet helemaal goed gaat. Ik moest ook echt wel een paar keer oefenen en er een beetje gevoel bij krijgen, maar uiteindelijk lukt het echt wel en is het helemaal niet moeilijk meer. Ook is het belangrijk dat je er vooral bij blijft en en geduld hebt. Risotto maken doe je met gevoel. Het is niet verstandig om alle bouillon in 1 keer toe te voegen en vervolgens gewoon weg te lopen.

Eetsmakelijk!

2 gedachten over “Risotto met pompoen en prei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s