Kip gehaktballetjes met paprikasaus

DSCN1739.jpgLaatst had ik ineens hele erge trek in gehaktballetjes. Maar omdat we de dag ervoor al iets met gehakt hadden gegeten, besloot ik ze een keer van kip te maken. En ik moet zeggen dat ze heel erg geslaagd waren. Het kipgehakt was in de winkel weer eens uitverkocht (ze moeten ook elke keer mij hebben lijkt het wel haha). Ik heb dus maar gewoon kipfilet gekocht en er zelf gehakt van gemaakt. Als je een staafmixer of andere keukenmachine hebt, gaat dit echt heel makkelijk. En je gehakt is zelfs nog fijner dan die uit de winkel. Echt een aanrader zou ik zeggen. Het voordeel van de paprikasaus is trouwens dat je hem heel makkelijk van te voren kunt maken. Je maakt hem namelijk koud en warmt hem later pas op. DSCN1737.jpgDit heb je nodig voor ongeveer 21 balletjes:

Kip balletjes:

 • 500 gr kipgehakt
 • 1 thl peterselie
 • 1 thl paprikapoeder
 • snufje chili poeder
 • 1/2 thl gemberpoeder
 • 1/2 rode ui
 • zout en peper
 • 1 ei
 • 4 tot 5 el paneermeel, of zoveel als nodig is

Paprikasaus:

 • 1 tomaat
 • 2 geroosterde paprika’s
 • 1 thl paprikapoeder
 • snufje chilipoeder
 • 1/2 thl gember poeder
 • zout en peper

De rest:

 • 250 gr champignons
 • 1 rode paprika
 • 50 ml slagroom
 • de andere helft van de rode ui
 • 1 teen knoflook
 • olie of boter om in te bakken

Zo maak je het:

Doe het gehakt in een  kom en meng samen met de peterselie, paprikapoeder, chili poeder, gember poeder, 1 ei, zout en peper door elkaar. Snipper de ui en doe de helft bij het gehakt. Voeg paneermeel toe tot je er makkelijk balletjes van kunt rollen. Kip heeft nogal snel de nijging om erg plakkerig te zijn, dus je moet zelf even kijken hoeveel je nodig hebt. Bij mij was 4 tot 5 genoeg. Draai er balletjes van en laat ze een uurtje in de koelkast rusten.
Snijd de tomaat in kwarten en snijd de geroosterde paprika in grove stukken. Doe dit samen met de kruiden en het zout en peper in een blender of andere keukenmachine en blend tot een saus. Doe in een kom en zet apart.
Snijd de champignons en de rode paprika in reepjes. Verhit een pan met dikke bodem met olie of boter en bak de balletjes in ongeveer 5 minuten bruin aan de buitenkant. Ze hoeven van binnen nog niet gaar te worden. Je kunt dit eventueel in delen doen als je pan te klein is. Haal ze uit de pan en zet even apart.
Kijk hoeveel olie er nog over is en voeg eventueel nog een beetje toe. Doe de ui en de paprika in de pan en bak 2 minuten mee. Pers een teen knoflook er boven uit en bak 30 seconden. Voeg de champignons toe en bak nog 2 tot 3 minuten of tot er vocht uit komt. Doe de balletjes weer terug in de pan en schenk de saus erbij. Zorg dat de balletjes mooi verdeelt liggen over de bodem en breng alles aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken op laag vuur. Haal de deksel van de pan en roer de slagroom erdoor. Zet het vuur hoger en laat de saus koken tot hij een beetje begint in te dikken. Als je saus te droog is kun je rustig een scheutje water toevoegen. Serveer dit bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Eetsmakelijk!

Een gedachte over “Kip gehaktballetjes met paprikasaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s