Kerst: Mini aardappelgratin

DSCN1834.jpgDit is waarschijnlijk het laatste kerst recept van dit jaar. Ik had natuurlijk nog een nagerecht kunnen bedenken, maar daar ben ik niet zo goed in haha. Normaal maak ik aardappelgratin altijd in een grote ovenschaal, maar voor de kerst leek het mij wel leuk om het dit keer in kleine bakjes te serveren. Deze 1 persoons aardappelgratins kun je heel goed serveren bij de rosbief met mosterd saus en de zoete worteltjes die al online gekomen zijn. Behalve dat ze er leuk uit zien, zijn ze ook nog eens heel lekker! Ik gebruik hier speciale ovenbestendige schaaltjes, maar je kunt natuurlijk ook een muffinvorm gebruiken als je die hebt. DSCN1836.jpgDit heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 – 500 gr vastkokende aardappelen
  • 200 ml slagroom
  • 1 ei
  • 1/2 tl vers geraspte nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak
  • 50 gr geraspte kaas
  • olie of boter om in te vetten
  • 4 ovenbestendige schaaltjes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Dit kan met de hand (en dan bedoel ik natuurlijk een mes, niet alleen je hand haha), maar ook met een mandoline als je die hebt. Kook de plakjes ongeveer 4 tot 5 minuten voor in kokend water met wat zout. Giet af en laat ze afkoelen.
Klop in een grote kom de slagroom samen met het ei los tot het goed gemengd is. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe en meng goed. Doe er de afgekoelde plakjes aardappel in en schep ze goed om.
Vet 4 schaaltjes in met boter of olie. Vul de schaaltjes met de plakjes aardappel en verdeel de rest van het vocht over de schaaltjes. Verdeel de geraspte kaas over de bovenkant. Je kunt nu de schaaltjes in een groot bakblik zetten als je dat makkelijker vind, maar dat hoeft niet. Bak de schaaltjes ongeveer 45 minuten of tot de kaas mooi goudbruin is.

Een fijne kerst en eetsmakelijk!

Een gedachte over “Kerst: Mini aardappelgratin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s