Kerst: Torentje van sushi rijst en verse zalm

DSCN1672.jpgEten moet bij mij, behalve lekker, ook vooral makkelijk zijn. Ik ben dus niet iemand die veel culinaire kunstjes uithaalt. Maar met de kerst wil ik natuurlijk nog wel eens extra mijn best doen. Al jaren hebben we het er thuis over dat het misschien wel leuk is om sushi als voorgerecht te maken. Het nadeel is alleen dat die rolletjes best nog wat handigheid en ervaring nodig hebben. Na het jaren vooruit geschoven te hebben, besloot ik dat tijd was om toch eens een makkelijke oplossing te vinden. Uiteindelijk is dit het resultaat geworden. En het was natuurlijk totaal niet erg om van te voren kerst recepten uit te proberen! Het is trouwens wel verstandig om dingen van te voren te testen. Voor het geval je het bijvoorbeeld niet lekker vind, of als het totaal mislukt. Het zou zonde zijn als dat met de kerst gebeurd. 

DSCN1675.jpgDit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:

 • 150 gr sushi rijst
 • 250 ml water
 • 1 tot 2 thl suiker
 • snufje zout
 • 1 tot 2 el rijstwijnazijn
 • 1 avocado
 • 1/2 komkommer
 • 175 gr verse zalm
 • 2 el mayonaise
 • 2 thl mierikswortel pasta
 • Eventueel wat sojasaus voor erbij

Zo maak je het:

Doe de rijst in een zeef en was de rijst grondig tot het water helder blijft. Doe de rijst in een pannetje en schenk er 250 ml water over. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot het water is opgenomen. Zet het vuur uit en laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten staan. Ook niet tussendoor spieken! Meestal staan de aanwijzingen al op de verpakking. Volg die dan ook gewoon. Dit is gewoon de methode die ik meestal gebruik. Breng de rijst na 15 minuten op smaak met de suiker, zout en rijstwijnazijn. Laat de rijst vervolgens afkoelen. De rijst kun je dus heel goed van te voren bereiden.
Snijd de zalm, komkommer en avocado (de avocado kun je ook een klein beetje prakken) in kleine blokjes van maximaal een cm. Roer de mierikswortel pasta door de mayonaise.
Leg een uitsteek ring van ongeveer 10 cm doorsnede op een mooi bord. Bedek de bodem met ongeveer 3 el sushi rijst, druk aan en maak de bovenkant mooi glad. Bestrijk met een lepeltje mierikswortel mayo. Verdeel er een klein laagje avocado over. Gevolgd door de komkommer. Sluit af met een laag verse zalm. Het is eventueel ook wel lekker en leuk om wat verse dille of sesamzaadjes over de bovenkant te verdelen. Serveer er wat sojasaus bij die je gasten dan over het torentje kunnen schenken als ze dat lekker vinden.

Een fijne kerst en eetsmakelijk!

Een gedachte over “Kerst: Torentje van sushi rijst en verse zalm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s